Звіт оприлюднили республіканці / ілюстрація / REUTERS

Сенатори США, які досліджували ймовірний конфлікт інтересів при роботі сина Байдена в Україні, вважають, що його робота в правлінні компанії Burisma завдала шкоди антикорупційній політиці США в Україні.

Про це йдеться у звіті, який оприлюднили республіканці Рон Джонсон, голова Комітету з нацбезпеки та урядових справ, і Чак Гресслі, голова фінансового комітету Сенату, передає «Європейська правда».

"Роль Хантера Байдена в правлінні Burisma зробила негативний вплив на зусилля кар'єрних чиновників, які просували антикорупційні заходи в Україні... На жаль, посадовим особам США не залишилося іншого вибору, окрім як терпіти "дивацтва" просування антикорупційного порядку в Україні, тоді як син віце-президента (Джо Байдена) був членом правління української компанії з корумпованим власником", - наголошується у висновках документа.

Відео дня

Як повідомляють сенатори, їм відомо про двох посадових осіб США, які висловлювали свої зауваження з цього приводу.

Читайте такожДеркач стверджує, що з України виведено мільйони доларів на рахунки компанії, пов'язаної з сином Байдена

На початку 2015 року Джордж Кент, колишній заступник місії у посольстві США в Україні, говорив про це представникам офісу Байдена-старшого. 

"Присутність Хантера Байдена у правлінні Burisma виглядає дивно для усіх посадовців США, які просувають антикорупційний порядок денний в Україні",  - цитують його у звіті. 

У жовтні 2015 року Амос Хохштейн, який обіймав одну з керівних посад у Держдепі, також підняв питання з обома Байденами з приводу того, що посада Хантера Байдена допомагає російській дезінформації та ставить під загрозу політику США в Україні. 

Сенатори за підсумками свого розслідування стверджують, що Хантер Байден у період роботи в Burisma здійснював сумнівні транзакції на мільйони доларів. 

Плівки Деркача: що відомо

  • 19 травня Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які нібито можуть свідчити про вплив екс-віце-президента США Джозефа Байдена на Петра Порошенка. 22 липня нардеп оприлюднив другу порцію записів.
  • Записи були продемонстровані під час прес-конференції, на якій Деркач, зокрема, заявив, що за закриття справи проти компанії Burisma пропонували хабар в 50 мільйонів доларів. З цієї суми, нібито, офіційно засвітили лише 6 млн, а зі справи зникли компанії, близькі до сім'ї Байдена.
  • 10 вересня Сполучені Штати Америки ввели санкції проти українського нардепа Андрія Деркача. На що той заявити, що має намір відповісти "шокуючими фактами".