Кулеба заявив пропідтримку народу Білорусі \ фото REUTERS

Громадяни Білорусі можуть вільно в'їхати на територію України з гуманітарних міркувань, але офіційний Київ не допускатиме спроб спецслужб Білорусі або Росії використовувати відкритість країни для здійснення провокацій.

Читайте такожЗеленський: Білоруський народ хоче справжньої демократії, а не російськоїЯк передає кореспондент УНІАН, про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ, ЄС та співробітництва Іспанії Аранчею Гонсалес Лаєю у Мадриді.

Кулеба, зокрема зауважив, що в оцінці подій в Білорусі Україна поділяє позицію Євросоюзу.

Відео дня

"Під час кризи в Білорусі Україна намагається надати максимальну підтримку народу Білорусі. Саме тому громадяни Білорусі... можуть вільно в'їхати на територію України з гуманітарних міркувань. Водночас ми не допускатимемо спроб... спецслужб Білорусі або Росії використовувати цю нашу відкритість для здійснення своїх провокацій", - наголосив міністр.

Він підкреслив, що у складний момент український народ підтримує і буде підтримувати народ Білорусі.

Ситуація в Білорусі: хроніка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін припустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.