За його словами, українці заслуговують на безвізові подорожі до ЄС / фото УНІАН

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас вважає, що необхідно невідкладно розв'язати проблему, яка виникла після скасування Конституційним Судом кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Про це Маасікас сказав в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна".

Посол переконаний, що антикорупційна структура, яка розбудовувалася в Україні з 2014 року після Революції Гідності, давала результати. "Вона лежить в основі нашої співпраці, включаючи і питання безвізових подорожей. Українці заслуговують на них. Українські політики багато зусиль доклали для досягнення цього результату", - заявив Маасікас.

Відео дня

"І ось тепер цю довіру треба відновлювати. Ви знаєте, моє улюблене українське слово "швидко", "невідкладно", - додав він.

Маасікас наголосив, що дискусія, яка зараз відбувається в Україні, свідчить про необхідність розв'язання нинішньої проблеми невідкладно.

Читайте такожКонституційну кризу неможливо вирішити виключно буквою Закону - мін'юст

Скандальне рішення КСУ щодо незаконного збагачення: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Утім, 29 жовтня ввечері Кабінет міністрів зобов’язав НАЗК відновити публічний доступ до Єдиного реєстру електронних декларацій.
  • Конституційний суд 28 жовтня оприлюднив текст рішення, ухваленого Великого палатою КС у складі 15 суддів.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду. У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів". Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.