Фокін нагадав офіційну позицію України щодо війни на Донбасі / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Перший заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін має піти з посади.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Він нагадав, що офіційна позиція України щодо війни на Донбасі, яка триває вже сьомий рік, полягає у:

Відео дня

«Пункт 1. Так, у нас триває війна, в якій Росія - сторона конфлікту, а не спостерігач. І саме через це, а також через анексію Криму Захід застосував проти Росії санкції. Пункт 2. Ми наполягаємо на повній деокупації і поверненні усіх наших територій, що тільки і може означати відновлення справжнього миру», - написав Єрмак.

Також керівник ОП зазначив, що ТКГ не ухвалює жодних рішень, а є логістичним майданчиком для узгодження деталей та домовленостей, які досягаються лідерами "Нормандського формату".

«Усі принципові рішення ухвалюються тільки Президентом і Парламентом України та Урядом.  Президентом - у рамках діалогу лідерів "Нормандського формату". А Верховна Рада ухвалює відповідні закони. І ніяк інакше», - підкреслив він.

Стосовно Фокіна Єрмак зазначив, що не він «погодив зобов'язання провести вибори в ОРДЛО не після, а до повернення Україні контролю над кордоном з Росією» та не Фокін «погодив зобов'язання консультуватися щодо змін українського законодавства».

Попри це, на його думку, Фокін повинен піти у відставку.

«І найголовніше. Все це не виправдовує сьогоднішні слова пана Фокіна. Моя особиста позиція - пан Фокін має піти з ТКГ», - зазначив Єрмак.

Читайте такожУкраїнська делегація в ТКГ відреагувала на заяви Фокіна, який не бачить війни Росії проти України

Що заявляв Фокін про Донбас

  • Сьогодні Фокін на засіданні комітету парламенту заявив, що поки не бачив підтверджень того, що Росія веде війну проти України. "Що стосується війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Тому ніякого підтвердження, що там ведеться війна між Росією і Україною поки я не бачив", - сказав він.
  • Після цих слів і попередніх подібних заяв Фокіна у Раді ініціювали його відкликання зі складу Мінської переговорної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. 
  • Також з'явилася емоційна реакція глави МВС Арсена Авакова.