Суд вказав на відсутність адмінправопорушення у декларації Зеленського / Фото УНІАН

Печерський районний суд Києва вказав на відсутність адміністративного правопорушення у декларації президента України Володимира Зеленського.

Як йдеться на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень, відповідне рішення постановила суддя Світлана Смик.

Читайте такожНАЗК перевірить декларації Зеленського та Порошенка

Відео дня

Зокрема, Печерський райсуд Києва розглянув протокол про адміністративне порушення, складений головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександром Новіковим, щодо президента України за порушення вимог ч.2 ст.52 закону України «Про запобігання корупції», оскільки він не подав повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, які виникли унаслідок придбання 17 липня 2019 року майна, зокрема облігацій внутрішньої державної позики на суму 99 941,38 доларів США, що станом на день придбання за офіційним курсом НБУ становить 2 584 692 гривні.

При цьому, провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно Зеленського суд постановив закрити на підставі відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Суд вказав, що відповідно до ст. 105 Конституції України, президент користується правом недоторканності на час виконання повноважень. Зокрема, президент України на час виконання повноважень не несе кримінальної відповідальності, проти нього не може бути порушена кримінальна справа.

Як повідомляв УНІАН, 8 липня Національне агентство з питань запобігання корупції вручило президенту Володимиру Зеленському два протоколи про адміністративне порушення у зв’язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

7 липня у прес-службі Офісу президента заявили, що Зеленський особисто проінформував НАЗК про порушення ним законодавства у зв’язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни в майновому стані.

У прес-службі пояснили, що у 2019 році родина президента отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) загальною сумою 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн.