Столтенберг закликав Путіна відвести війська / REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звернувся до президента Росії Володимира Путіна через стягнення військ до українського кордону. Зокрема, він закликав Путіна використати свята для відведення військ.

Про це інформує DW з посиланням на інтерв'ю Столтенберга німецьким агентству DPA.

За словами Столтенберга, Росія може забезпечити мирне та ненапружене Різдво для всіх, особливо для України.

Відео дня

Генсек Альянсу нагадав, що зараз поблизу кордонів України Росія зібрала кілька десятків тисяч солдатів, а також бойові танки та безпілотники. Йдеться про десятки тисяч військових. Немає жодних ознак відведення військ.

Читайте такожСтефанішина розповіла про пріоритети взаємодії України з НАТО на 2022 рікВодночас Столтенберг не відповів, чи підозрює він, що переміщення військ було спробою Росії насамперед вимагати поступок із боку НАТО в питаннях безпеки.

Крім того, генсек ухилився від прямої відповіді на запитання, чи може НАТО відреагувати на напружену ситуацію розширенням присутності військ у східних країнах альянсу.

"Ми будемо постійно перевіряти, чи потрібно нам далі коригувати присутність військ", - сказав він.

При цьому Столтенберг заявив про готовність до переговорів з огляду на вимоги Кремля щодо додаткових гарантій безпеки від НАТО, заперечивши при цьому ідею, що НАТО, наприклад, може не прийняти у свої лави Україну.

"Ми готові сісти і поговорити з Росією в Раді НАТО-Росія. Проте ми не підемо на компроміси щодо основних принципів. Ми не можемо поставити під сумнів право НАТО захищати та боронити всіх союзників, а також основний принцип, згідно з яким кожна нація має право обирати свій власний шлях", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Російська Федерація пропонує Організації Північноатлантичного договору відмовитися від прийняття України до Альянсу і відмовитися "від ведення будь-якої військової діяльності на території України".

Також РФ пропонує США не створювати військові бази на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни у НАТО.

Росія проти руху України в НАТО

Володимир Путін вважає "червоною лінією" членство України в НАТО. У грудні, коментуючи дані про переміщення російських військ, глава Кремля заявив, що вимагатиме від Альянсу гарантія невступу України.

Байден на переговорах з Путіним 7 грудня відмовився дотримуватися встановлених Кремлем "червоних ліній" щодо можливого членства України у військовому Альянсі.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг, у свою чергу, підтвердив, що РФ не має права вето на членство України в НАТО. Однак 9 грудня він запросив представників Росії зустрітися у рамках засідання Ради НАТО-РФ на тлі накопичення російських військ в України, що негативно сприйняли країни східного флангу Альянс.

В Україні переконані, що позаблоковість України жодним чином не зменшить "апетит" Путіна. Президент Володимир Зеленський підкреслив, що північноатлантичне майбутнє України вирішує її народ, а не Росія.

Західні розвіддані підтверджують підозрілі переміщення військ РФ уздовж кордону з Україною. У розвідці припускають, що РФ спробує ще раз вторгнутися на територію країни вже цієї зими.