Медведчука підозрюють у держзраді / Фото УНІАН

Суддя Печерського райсуду Києва В’ячеслав Підпалий обрав для народного депутата від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, якого підозрюють у державній зраді та порушенні законів і звичаїв війни, запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Як передає кореспондент УНІАН, суддя відмовив стороні обвинувачення в застосуванні запобіжного заходу у вигляді тримання підозрюваного під вартою з альтернативою застави.

"Обрати для нього запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, заборонивши йому залишати місце свого проживання, на термін включно до 9 липня поточного року, але не більше строку досудового розслідування, зобов’язавши підозрюваного прибувати за кожною вимогою в органи досудового розслідування до прокурора або суду", - йдеться в ухвалі суду.

Суддя ухвалив покласти на Медведчука наступні обов’язки: не відлучатися з міста Києва та області без дозволу слідчого, прокурора та суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утриматись від спілкування з підозрюваними та свідками, відповідно до списку, визначеного слідчим та прокурором. Також Медведчука зобов'язано здати на зберігання до органу досудового розслідування свої паспорти для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України, та носити електронний засіб контролю.

"Строкові обов’язки визначити до 9 липня включно. Роз’яснити підозрюваному, що в разі невиконання покладених на нього обов’язків до нього може бути застосовано більш жорсткий запобіжний захід, може бути накладено стягнення в розмірі від 0,25 прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2-х розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб", - йдеться в ухвалі.

Контроль за виконанням ухвали суду покладено на прокурора. Ця ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п'яти днів з дня її оголошення.

Проголошення повного тексту ухвали відбудеться 14 травня о 16:50.

У зв’язку з тим, що суддя оголосив лише вступну та резолютивну частину ухвали, можна припустити, що суд не обрав запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави у 300 млн 930 грн, оскільки прокурори не змогли обґрунтувати, чому саме ця сума є достатньою як альтернатива триманню під вартою.

Також суддя відмовив у задоволенні клопотання захисників Медведчука про взяття його на поруки.

Читайте такожДії Медведчука могли призвести до зміни Кремлем політичного курсу України – слідство

Арешт Медведчука - що відомо 

11 травня генпрокурор Ірина Венедиктова заявила, що підписала повідомлення про підозру в державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму депутатам від "ОПЗЖ" Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Йдеться про вчинення злочинів, передбачених статтями 111 (держзрада) і 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

12 травня Медведчуку вручили підозру за статтями 111 і 438 Кримінального кодексу - державна зрада і порушення законів і звичаїв війни.

Підозра Медведчуку стосується трьох злочинних епізодів. 

Водночас співробітники СБУ влаштували обшуки в двох київських будинках Медведчука і офісі його партії ОПЗЖ.

12 травня Медведчук побував в офісі генпрокурора, після чого заявив, що вважає справу проти себе політично мотивованою, а звинувачення бездоказовими. 

Тарас Козак, за даними слідства, перебуває за межами України.