Микола Чаус продовжує знаходитись під домашнім арештом / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід для екс-судді Миколи Чауса.

Про це повідомив кореспонденту УНІАН адвокат Чауса Ростислав Кравець.

Адвокати виступали проти обрання будь-якого запобіжного заходу, оскільки вважають, що підозра Чаусу була вручена незаконно.

Відео дня

За словами Кравця, колегія суддів відмовила у задоволенні клопотання як захисників Чауса, так і прокурорів, які просили взяти Чауса під варту. Таким чином, він продовжує знаходитись під домашнім арештом.

Кравець додав, що якихось подробиць цього рішення не буде, оскільки суд відбувався у закритому режимі і тому повний текст ухвали, який буде оприлюднено 17 серпня, також буде не доступний для загалу.

Читайте такожЧаус: Мене чотири місяці тримали у підвалі у масці

Затримання екс-судді Чауса

  • 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні 150 тис. доларів хабара за винесення вироку в інтересах підсудних. Він тримав гроші у скляній банці.
  • Верховна Рада дала згоду на затримання судді і притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак Чаус, скориставшись суддівським правовим імунітетом, залишив територію України. Його було оголошено в розшук.
  • Пізніше Чауса затримали за екстрадиційним запитом України в Молдові. Комісія з проблем громадян і надання політичного притулку при президентові Молдови відхилила запит Чауса про надання йому політичного притулку.
  • 28 листопада 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення Чауса з посади судді Дніпровського райсуду Києва.
  • 5 квітня 2021 року міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войку заявив про викрадення Чауса.
  • 17 травня телеграм канал "ChausUA Микола Чаус" опублікував відео з Чаусом, який заявив, що зараз він у безпеці і його ніхто не викрадав. Екс-суддя обіцяв повернутися в Україну найближчим часом. Дружина і адвокати впізнали екс-суддю, але вважають, що слова Чауса на відео недобровільні і його взяли в полон.
  • 19 травня з'явилося нове відео на якому Чаус говорить, що збирається передати своїм друзям матеріали щодо його викрадення у 2016 році. Водночас український захисник Чауса не вірить у добровільність подібних звернень та справжність матеріалів, про які заявив екс-суддя.
  • Служба безпеки України вивчає всі пов'язані з українським екс-суддею Миколою Чаусом матеріали включаючи вищевказані відео, які можуть стати доказовою базою у відкритому раніше кримінальному провадженні.
  • 31 липня 2021 року в СБУ заявили, що в одну з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників спецслужби. Як стверджували в СБУ, Чаус надав слідчим дані, щодо його викрадення і позбавлення волі. У зв`язку з цим щодо Чауса "вжито заходів для гарантування його безпеки".
  • Водночас ЗМІ повідомили про те, що Чауса затримали в одному з сіл Вінницької області після дзвінка одного з місцевих жителів. Правоохоронцям Чаус нібито підтвердив свою особу і повідомив, що був викрадений невідомими. Своєю чергою НАБУ наполягала на передачі їм Чауса, обвинувачуваного у корупції.
  • 4 серпня Вищий антикорупційний суд відправив екс-суддю Миколу Чауса під цілодобовий домашній арешт. Цей запобіжний захід діятиме упродовж 60 діб.