Судова реформа - попередні висновки Венеціанської комісії / фото REUTERS

Венеціанською комісією затверджено звіт про проект змін до Закону №3711 «Про судоустрій і статус суддів» та деяких інших законів, яким визначено важливі аспекти діяльності Верховного суду та органів судового врядування.

Про це повідомляє Дзеркало тижня.

Читайте такожВерховний суд зобов'язав Зеленського говорити українською

Відео дня

Комісія стверджує, що зменшення кількості суддів Верховного суду не порушує європейські стандарти й не може припинити повноваження діючих суддів Верховного суду. Для будь-якої реорганізації Верховного Суду слід дотримуватися основних принципів щодо незмінюваності суддів.

У Комісії також привітали спрямованість законопроекту №3711 на відновлення складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з метою відновлення процедури відбору суддів першої та другої інстанції, а також звернули увагу на те, що запропонований законопроект націлений на підпорядкування Вищої кваліфікаційної комісії суддів Вищій раді правосуддя. 

«Однак відносини між цими органами повинні вирішуватися лише в рамках ширшої реформи. До цього часу ВРЮ не повинна отримувати ширших повноважень стосовно ВККС», – цитує видання текст документу.

Комісія позитивно оцінила пропозицію створити конкурсну комісію з відбору нових членів ВККС з участю міжнародних експертів.

Венеціанська комісія зауважила, що законопроект № 3711 повинен залишатися обмеженим лише відновленням Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Публікації тексту звіту слід очікувати орієнтовно на початку тижня.