Леонід Кравчук на засіданні ТКГ довів росіянина Гризлова до припадку / фото УНІАН

На переговорах в рамках Тристоронньої контактної групи по Донбасу глава української делегації Леонід Кравчук виявив принциповість по низці питань, що викликало істерику в голови російської сторони Бориса Гризлова.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав представник ОРДЛО на переговорах, журналіст Сергій Гармаш.

"Деякі питання прояснилися і щодо загальної політики делегації. Причому не на словах, а на ділі. Сьогодні Кравчук досить жорстко відповів Гризлову і на його тиради з оцінками Верховної Ради України, і на спробу закрити рот нам, переселенцям з ОРДЛО. Виявляється, він вміє бути не тільки дипломатичним, але і принциповим", - розповів Гармаш.

Про те, що на засіданні ТКГ 2 вересня Кравчук "довів до припадку" російського колегу Бориса Гризлова підтверджує й представник Донецької області в ТКГ Денис Казанський у себе в Facebook.

"Леоніда Кравчука сьогодні було прямо не впізнати - повна протилежність тому образу, який ми спостерігаємо в публічному спілкуванні. З Гризловим він спілкувався досить жорстко і в результаті довів російського представника до припадку. Ніколи раніше не бачив Гризлова в такому стані - той від злості навіть від відеозв'язку відключався ", - розповів Казанський.

За словами Гармаша, Кравчук вирішив, що раз представники ОРДЛО з російської сторони беруть участь в засіданні ТКГ по всіх підгрупах, то й українській делегації не потрібно обмежуватися тільки політичною підгрупою.

"Істерика з того боку почалася ще на гуманітарці, де вони заблокували обмін полоненими , мотивуючи це необхідністю скасування відомої постанови Верховної Ради про проведення місцевих виборів. Ден Казанський взяв слово і почав говорити, що ця постанова не має ніякого відношення до обміну і не можна грати в політику, коли мова йде про людей, що сидять в тюрмах у тому числі, і про їхніх людей. Ніканорова і Дейнего почали тупо кричати, останній навіть відключив відеозв'язок. До цього Ніканорова була завжди стриманою...", - зазначив Гармаш.

Як уточнює Казанський, російська сторона і їхні представники "більш-менш адекватно спілкувалися" тільки в підгрупі з безпеки, а ось діяльність гуманітарної та політичної підгруп була заблокована.

Читайте такожКулеба заявил, что НЕ уявляє віборів на Донбасі з "дірявім" кордоном

За словами Казанського, представники України намагалися взивати до гуманності колег, але росіяни почали шантажувати їх обміном полонених і відмовилися погоджувати списки.

Потім голова російської делегації Борис Гризлов влаштував істерику, коли Гармаш попросив слова на звіті політичної підгрупи.

"Гризлов раптом почав перебивати і обурюватися, що в ТКГ повинні брати участь тільки керівники делегацій, а не експерти. Тоді я запитав, членами якої делегації є ті представники ОРДЛО, і нагадав, що вони всього лише запрошені російською стороною, а самі по собі ОРДЛО - не сторона Тристоронньої контактної групи. Також мене обурив той факт, що Гризлов кілька разів заявляв ніби Росія - не сторона конфлікту, а посередник. Я сказав, що не пам'ятаю, щоб Україна давала Росії згоду на посередництво в конфлікті між Україною і Росією. Не впевнений, чи чи чув він це, тому що ми говорили практично одночасно, а потім Москва вимкнула відеозв'язок...", - розповів Гармаш.

Також він зазначив, що Кравчук все-таки наполіг, щоб йому, всупереч крикам Гризлова, все-таки дали можливість говорити. І вказав, що Україна сама буде вирішувати, кого їй включати в свою делегацію, і що у нас всі члени делегації рівні.

"Загалом, я навіть не думав, що завжди такий спокійний і віддалено-холодний Гризлов, може так істерити. Це ще предмет для аналізу - чому вони так збудилися на нас... Ну, а якщо про офіційні підсумки, то гуманітарні та політичні питання заблоковані вимогою РФ скасувати пункт постанови ВР в якому міститься заборона на проведення виборів в ОРДЛО поки не буде контролю України над кордоном. Зате домовилися про 19 ділянок розмінування і відкритті вже в листопаді двох КПВВ в Луганській області. Наступна зустріч ТКГ 16 вересня", - додав Гармаш.

ТКГ щодо Донбасу: результати засідання 2 вересня

  • У Тристоронньої контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі продовжують блокувати процес переговорів про взаємне звільнення утримуваних осіб.
  • На засіданні ТКГ були узгоджені чотири наступні ділянки розведення сил і засобів.
  • Сторони погодилися з необхідністю продовження дотримання режиму тиші на Донбасі.
  • Тристороння контактна група узгодила рамкове рішення про протимінну діяльність. Сторони погодили координати 19 ділянок розмінування.
  • Раніше в серпні Леонід Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, в якому говориться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ і засіданнях підгруп представники РФ і бойовики заявляли, що "не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України", але вимагають скасувати в постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.