Оновлена українська делегація вперше взяла участь у засіданні ТКГ в Мінську / фото УНІАН

У четвер, 14 травня, у режимі відеоконференції відбулося засідання Тристоронньої контактної групи, на якому Україну представила оновлена делегація.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента України.

Зазначається, що в гуманітарній групі продовжено роботу з формування списків для наступного етапу взаємного звільнення утримуваних осіб та списків зниклих безвісти. "Українська сторона наполягла на взаємному звільненні утримуваних осіб у форматі "всіх на всіх", визначеному в межах Нормандської зустрічі 9 грудня 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Також Україна наголосила на забезпеченні доступу Червоного Хреста утримуваних на тимчасово окупованих територіях осіб.

Українська сторона наголосила, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися відповідно до Конституції та законодавства України та на основі Копенгагенських критеріїв ОБСЄ, зокрема в частині стабільності установ, які гарантують демократію, верховенство права, дотримання прав людини та захисту прав меншин, виключно після отримання Україною контролю над кордоном.

Читайте такожУ Зеленського заявили, що Україна готова працювати у Мінському форматі до кінця року

Українська сторона виключила можливість закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України.

Говорили також про необхідність відкриття нових КПВВ на лінії розмежування, з огляду передусім на гуманітарні критерії. "КПВВ у Золотому облаштоване й готове до роботи у будь-який час", - зазначили в українській делегації.

Також Україна наполягла на доступі спостерігачів СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях, зазначивши, що, попри карантин, підтримує реалізацію мандату спостерігачів та представників Міжнародного комітету Червоного Хреста.

"СММ ОБСЄ відзначила, окрім іншого, суттєвий прогрес у межах реалізації оновленого плану розмінування, зокрема гуманітарного", - зазначається в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 5 травня Президент Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях.