В ОП звернулися до суддів / фото УНІАН

Заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов закликає суддів пояснювати на судових сайтах мотиви ухвалення рішень, які викликають резонанс у суспільстві.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час виступу на всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя».

«Хочу виразити превеликий жаль з приводу тих подій, які відбуваються останнім часом в державі через призму окремих судових рішень. Коли в судову систему або в судове рішення домішується політика і надзвичайна емоція людини, яка не знає саму суть процесу, - це перетворюється на дуже небезпечне явище, якому стає дедалі усе складніше запобігати», - сказав Смирнов.

Відео дня

Читайте такожЗеленський назвав головні "хвороби" судової системи

Заступник керівника ОП звернувся до представників судової влади.

«Розумію, що суд не зобов'язаний пояснювати мотиви прийняття свого рішення. Але за останні сім років, з яких п'ять було дуже активно приділено судовій реформі, створенню органам кваліфікаційного добору, кваліфікаційного оцінювання, коли всі судді країни були змушені пройти кваліфікаційне оцінювання, я звертаюся до суддів з одним простим проханням - знайдіть спосіб комунікації через доступні джерела інформації. Маються на увазі сайти органів судової влади для того, щоб трішки пояснити мотиви прийняття рішень», - наголосив Смирнов.

Смирнов зазначив, що українське суспільство відчуває несправедливість і з ним «треба говорити». За його словами, це залежить не тільки від судів, але і від усіх гілок влади в країні.

При цьому, Смирнов зазначив, що судді мають повне право сказати «ні» працівникам правоохоронних органів, прокурорам.

Читайте такожЗеленський анонсував створення "суду в смартфоні"

«Не бійтеся цього робити, ніколи. Майте свою думку, майте свою позицію, відстоюйте її. Тому що всі резонансні справи, вони не виникають звідки-небудь. Їх вам приносять ці самі правоохоронні органи, які відповідають за якість, за законність і за допустимість зібраних доказів», - заявив Смирнов.