Кулеба заявив, що Україна зацікавлена у незалежній демократичній Білорусі \  REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Київ зацікавлений у незалежній та демократичній Білорусі, а подальше зміцнення позицій РФ в цій країні не відповідає національним інтересам України.

Читайте такожУ Києві відповіли на емоційний коментар МЗС Білорусі щодо поради Лукашенку від ЗеленськогоЯк передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на спільній з федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом прес-конференції в Києві.

«Україна зацікавлена у незалежній демократичній Білорусі, тому будь-яке подальше зміцнення позиції Росії в Білорусі не відповідає національним інтересам України», - наголосив Кулеба.

«У нас дуже довгий кордон з Білоруссю, і ми маємо розуміти, що, принаймні, ця частина корону залишатиметься для нашої країни безпечною, що це дружній кордон», - пояснив глава МЗС.

Що цьому передувало:

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • 14 серпня ЦВК оголосила остаточні їх результати. За Олександра Лукашенка проголосували 80,1%, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%. Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками, розгорілася політична криза.
  • 23 серпня Зеленський порадив Лукашенку провести повторні президентські вибори
  • Того ж дня у МЗС Білорусі прокоментували думку Зеленського щодо перевиборів