Україна стала партнером НАТО / фото УНІАН

Серед законопроектів, необхідних для зближення України з НАТО, Альянс найбільше очікує схвалення п'яти основоположних документів.

Про це розповіла віце-прем'єр з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, пише "Європейська правда".

"Це закон про парламентський контроль безпеки і оборони, проект якого зареєстрований у парламенті під №1204, зміни в законодавство про СБУ (№3196), закон про розвідку (№2412-д), оборонні закупівлі (№2398-д) і закон про державну таємницю, який ще в роботі", - сказала Стефанишина.

Відео дня

Читайте такожВ уряді пояснили, що дасть Україні новий статус в НАТО

Вона додала, що закон про держтаємницю займає особливе місце, оскільки "стосується трансформації навіть не інститутів, а мислення".

"Справа в тому, що більшість документів, що стосуються державної таємниці, успадковані з радянських часів. І я, як віце-прем'єр і державний службовець, спостерігаю за виконанням інструкцій кінця радянської епохи. Без євроатлантичної мобілізації ці зміни могли б ще довго дискутуватися. Зараз же мова йде про законопроекти, які вже в парламенті!" - сказала Стефанишина.

Читайте такожНабуття Україною статусу партнера розширених можливостей посилить співпрацю з арміями НАТО

За її словами, після отримання нового статусу в НАТО, партнера з розширеними можливостями, Україна буде прагнути до членства.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня НАТО визнало Україну учасником партнерства розширених можливостей.