НАТО визнало Україну учасником партнерства розширених можливостей / фото УНІАН

Організація північноатлантичного договору (НАТО) визнала Україну учасником партнерства розширених можливостей.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Альянсу.

Цей статус є частиною Ініціативи партнерства щодо взаємосумісності військ, мета якої спрямована на підтримання і поглиблення взаємодії між Альянсом і країнами-партнерами, які здійснили значні внески до операцій і місій, що відбуваються під егідою НАТО.

Відео дня

У повідомленні сказано, що Україна відправляла військових на підтримку операцій НАТО, в тому числі в Афганістані і Косово, а також для Сил реагування Альянсу і для проведення навчань. У цьому зв'язку, країни-члени НАТО високо цінують цей значний внесок, який демонструє відданість України євроатлантичній безпеці.

Читайте такожБільшість країн НАТО підтримують зближення з Україною

Відтепер, Україна як партнер розширених можливостей НАТО отримуватиме користь від спеціально розроблених індивідуальних можливостей, аби підтримувати свої внески. Зокрема, це передбачає розширений доступ до програм і навчань щодо взаємосумісності військ.

«Це рішення визнає великий внесок України до місій НАТО, і демонструє незмінну відданість Альянсу партнерствам незважаючи на пандемію COVID-19», - заявила речник НАТО Оана Лунгеску.

Тепер Україна стала одним з шести партнерів розширених можливостей НАТО разом з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожна країна-партнер має індивідуальні відносини з Альянсом, які ґрунтуються на галузях спільного інтересу.

При цьому сказано, що статус України як партнера розширених можливостей НАТО заздалегідь не означає передчасного рішення щодо членства в Альянсі. Країни-члени НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну в її зусиллях реформ, у тому числі у секторі оборони і безпеки, стосовного цивільного контролю і демократичного нагляду, і боротьби з корупцією.

Як повідомляв УНІАН, на початку квітня Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявив, що очільники зовнішньополітичних відомств країн-членів Альянсу погодили новий пакет підтримки для України і Грузії.