Ігор Кизим повернувся до Білорусі / belarus.mfa.gov.ua

Посол Україні в Білорусі Ігор Кизим повернувся до Мінська після консультацій в МЗС.

Читайте такожКулеба: Росія пробує представити "зелених чоловічків" у Білорусі як українських "екстремістів"

Про це повідомляє «Радіо Свобода», посилаючись на інормацію посольства Україні в Мінську.

Відео дня

На запитання журналістів, як надалі будуть розвиватися відносини Києва та Мінська, Кизим відповів, що це залежить від багатьох факторів.

«Як вже зазначав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, наразі офіційні контакти між нашими країнами «поставлені на паузу». Водночас подальший розвиток українсько-білоруських відносин залежатиме від багатьох факторів, зокрема розвитку ситуації безпосередньо в Білорусі, а також інтеграційних процесів у рамках Союзної держави Білорусі та Росії», – зазначив дипломат.

Відносини України та Білорусі після виборів 9 серпня

  • Відносини між Києвом та Мінськом зіпсувались після президентських виборів у Білорусі. На фоні масштабних протестів у країні президент Лукашенко почав звинувачувати Україну у втручанні у внутрішні справи Білорусі.
  • Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що його країна змогла не допустити в країні повторення «українського сценарію кольорової революції».
  • 28 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що зараз Київ призупиняє всі офіційні контакти з РБ до стабілізації ситуації в Білорусі. За його словами, Україна підтримує ідею проведення нових виборів президента в РБ.

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, почалися зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно побили. Офіційно відомо про трьох загиблих, понад 200 людей постраждали.
  • Насильство і порушення прав людини білоруськими силовиками засудили в ООН і країнах Заходу.  Протестні акції проходять в країні щодня. Їх учасників затримують.