В ОП пропонують рецепт відродження економіки Донбасу / facebook.com/president.gov.ua/

В Офісі президента роз’яснили, що мають на увазі під «вільною економічною зоною на Донбасі». Питання про створення такої зони включено до всеукраїнського опитування, яке буде поєднано з виборами президента 25 жовтня.

Читайте такожВідкриття нових КПВВ і обмін полоненими: про що говорили на засіданні ТКГ

В роз’ясненні на сайті ОП наголошується, шо сьогодні на Донбасі є дві частини: підконтрольна державі та тимчасово окупована.  Мова йде про створення «спеціальних економічних умов» на вільній частині Донбасу, що може суттєво вплинути на темпи реінтеграції окупованих територій.

Відео дня

«Прийшовши на дільницю для голосування на місцевих виборах, українці зможуть самостійно відповісти на питання про створення в Донецькій і Луганській областях вільної економічної зони. Це вкрай важливе питання, яке зможе забезпечити країні можливість укорінення справді ефективної реінтеграційної моделі. Мова про концепцію регіональної економіки, яка «зшиває» регіон, робить його привабливим для бізнесу, системно відновлює інфраструктуру, - йдеться в повідомленні.

В ОП наголошують: відповідні кроки спочатку будуть здійснюватись на підконтрольній Українській державі території. Ці райони переживають значні негативні наслідки від війни і потребують відновлення економіки. Крім того, прискорений економічний розвиток з українського боку лінії розмежування на Донбасі може стати наочним аргументом на користь України для усіх мешканців ОРДЛО.

«Ззалучення на Донбас провідних компаній, підживлення економічного розвитку за рахунок масштабних партнерських програм можуть стати також інструментом демонтажу будь-якого негативного впливу окупаційної сили. І додатковим аргументом для світових держав допомагати Україні, захищаючи роботу своїх компаній на Донбасі. Спеціальний щонайлояльніший підхід до оподаткування, принципово найкомфортніші умови державного нагляду за бізнес-діяльністю – це може суттєво допомогти українському Донбасу. Спочатку вільному, а потім і звільненому», - зазначають в ОП.

В Офісі президента зазначають, що вирішення питання щодо вільної економічної зони на Донбасі залежатиме від участі громадян в опитуванні 25 жовтня.

«Усвідомлюємо, що такий формат голосування людей щодо питань загальнонаціональної важливості не може мати прямих юридичних наслідків. Але його політична вага буде такою, що у середовищі політиків не зможуть ігнорувати вибір народу. Яким буде цей вибір – залежить від кожного учасника голосування», - підсумували в ОП.

Довідка. Вільна (або спеціальна) економічна зона – це частина території України, на якій функціонує спеціальний режим економічної діяльності. На такій території можуть встановлюватися пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови. Створення ВЕЗ має на меті залучення іноземних інвестицій, збільшення експорту товарів і послуг, впровадження нових технологій, більш раціональне використання природних і трудових ресурсів.

Всеукраїнське опитування 25 жовтня: що відомо

  • 13 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував проведення 25 жовтня, у день місцевих виборів, всеукраїнського опитування з п’яти 5 важливих питань.
  • В Офісі президента пояснили, що запропоноване Зеленським всеукраїнське опитування 25 жовтня, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків.
  • Перше питання опитування стосується відповідальності за корупцію. Друге - вільної економічної зони на Донбасі. Зміст інших питань офіційно ще не розкрито.