Зеленський обговорив кандидатури нового голови НБУ / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Як зазначається, зустрічі відбулися із заступниками голови НБУ, керівниками державних і приватних банків, а також керівництвом банківських організацій і установ.

Відео дня

Читайте такожВідставку глави НБУ Смолія депутати розглянуть вже завтра – Арахамія

"У зустрічах брали участь прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, його заступниця Юлія Ковалів, міністр фінансів Сергій Марченко, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Під час перемовин детально обговорювався стан фінансового сектору держави та можливий вплив на банківський ринок заяви Якова Смолія про відставку з посади голови НБУ", - заявили в ОП.

За інформацією прес-служби, Зеленський наголосив на відданості принципу незалежності центрального банку та необхідності збереження його інституційної спроможності.

"Незалежний Національний банк – це запорука макроекономічної стабільності держави та гарантія добробуту українців. Тому я як президент відстоюватиму незалежність НБУ за будь-якого керівництва як основу фінансової та макроекономічної стабільності нашої держави", – зазначив він.

Читайте такожПрофільний комітет Ради підтримав відставку голови НБУ Смолія

Крім того, були обговорені можливі кандидатури нового голови НБУ, додали в ОП.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня Смолій написав заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням і подав його президенту Володимиру Зеленському. Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.

Наступного дня у Верховній Раді був зареєстрований президентський проект постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ (№3772).