Янукович отримав остаточний вирок / REUTERS

Київський апеляційний суд відмовився визнати незаконним вирок Оболонського районного суду столиці екс-президенту Віктору Януковичу у справі про державну зраду.

Про це адвокат Януковича Віталій Сердюк повідомив у Facebook.

Читайте такожЕкс-міністра екології часів Януковича оголошено в розшук

Відео дня

Він вважає, що рішення Оболонського райсуду, який засудив Януковича до 13 років позбавлення волі, має виключно політичний характер. За словами Сердюка, воно буде оскаржене у Верховному суді в найкоротші терміни.

"Рішення Київського апеляційного суду показує, що представники екс-президента Петра Порошенка досі впливають на судову систему і на рішення судів. Їх мета була - «організувати» обвинувальний вирок Януковичу, переклавши на нього відповідальність за свої злочини і, відповідно, уникнути власного покарання", - зазначив Сердюк.

Що кажуть у прокуратурі

Прокурор у справі Руслан Кравчук заявив "РБК-Україна", що вирок екс-президенту набув чинності.

"Тільки-но Київський апеляційний суд відхилив апеляційні скарги захисту Януковича і вирок залишив без змін. З цього моменту Янукович офіційно вважається засудженим", - повідомив він.

Справа про держзраду Януковича: подробиці

  • Янукович підозрюється в організації шляхом перевищення влади переслідувань і вбивств учасників масових акцій протесту 18-20 лютого 2014 року в Києві та інших містах України.
  • 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Разом з тим, суд не визнав доведеною вину екс-президента в посяганні на територіальну цілісність України.
  • Янукович не брав участі у судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії.
  • 4 травня 2020 року Печерський райсуд Києва обрав Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою як підозрюваному в кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).
  • У цьому кримінальному провадженні розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента. Тоді Конституційний суд відновив дію Основного закону в редакції 1996 року, визнавши порушення процедури при внесенні парламентом змін до Конституції 8 грудня 2004 року. 22 лютого 2014 року Верховна Рада своєю постановою відновила дію Конституції 2004 року.