Вітренко - Разумков пояснив, що могло стати причиною провалу голосування за Вітренка / facebook.com/yuriy.vitrenko

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков розповів, що могло завадити призначенню Юрія Вітренка першим віце-прем'єр-міністром - міністром енергетики.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Прямий".

Відповідаючи на питання щодо того, що в парламенті не знайшлося голосів за призначення Вітренка, спікер зазначив: "Було багато інформації щодо нього. І я думаю, що саме це вплинуло на результати голосування. Тому що було багато і, скажімо так, не досить позитивної для нього інформації, яка, я впевнений, вплинула на результати голосування".

Відео дня

Читайте такожШкарлет відреагував на анонсовану акцію проти призначення його міністром

За його словами, стосовно Вітренка на засіданні фракції "Слуги народу" була "жвава дискусія".

"Хтось підтримував Юрія Юрійовича, хтось виступав проти. В тому числі, лунали запитання, пов'язані спочатку з 94 мільйонами, після цього - зі 170 мільйонами виплати як бонусів, які пішли за його минулу діяльність, яка була ним організована в "Нафтогазі". І вже тоді частина фракції висловлювала іншу позицію, вона не підтримувала цю кандидатуру", - зазначив Разумков.

Водночас, зауважив голова ВР, для того, аби направити кандидатуру на голосування до сесійної зали ВР, повинне бути рішення фракції.

"Рішення фракції - це 50%. 50% якраз було, навіть більше, для того, щоб зробити подання на прем'єр-міністра. А після цього прем'єр-міністр вищезазначені кандидатури, всі кандидатури, вніс у Верховну Раду України", - сказав спікер.

На уточнення, який був головний контраргумент проти Вітренка, він відповів: "Я думаю, що саме гроші, отримані як бонуси від "Нафтогазу". Я думаю, що це було те, що розділило зал". Разумков додав, що він особисто за Вітренка не голосував.

Парламентське голосування за Вітренка: що відомо

17 грудня Верховна Рада не підтримала призначення колишнього топ-менеджера НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка першим віце-прем'єр-міністром - міністром енергетики. За відповідне рішення проголосували 186 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Того ж дня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія висловив думку, що ВР не підтримала призначення Вітренка через недостатню комунікацію з депутатами.

"У нього, я вважаю, що була помилка. Зазвичай, коли міністра, особливо, віце-прем'єра, такого важливого міністра призначають, то він має робити зустрічі з усіма фракціями... Сказати про свій курс, що він буде робити, в першу чергу, і таке інше", - сказав Арахамія.

Водночас, зазначив він, цього не відбулося. Арахамія пояснює це браком часу перед завершенням у цьому році пленарної роботи Верховної Ради. "Враховуючи це, цього не відбулося. І дуже багато депутатів взагалі відчувають себе трішки ображеними, що вони не мали нормальної змоги і "доступу до тіла", як то кажуть, щоб поспілкуватися і таке інше. Я вважаю, що це відняло десь 20-30% голосів", - сказав Арахамія.

На його думку, в січні може знову відбутися спроба призначення Вітренка. "За цей період можна позустрічатися, поспілкуватися. І, я думаю, можна виносити ще раз", - підсумував він.

Водночас на уточнення, чи є альтернативні кандидатури на посаду в Міністерство енергетики, Арахамія заначив: "Поки що немає. Наскільки мені відомо, що будемо пробувати все ж таки мобілізувати голоси за Вітренка".