У Сирії з 2011 року триває громадянська війна / фото REUTERS

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звернувся до президента Володимира Зеленського із закликом сприяти поверненню українців, які, за його інформацією, понад рік очікують евакуації з табору для біженців Аль-Хол у Сирії.

Читайте такожPolitico: Режим Асада в Сирії на межі падінняЯк повідомляють Крим.Реалії, за словами Чубарова, в таборі перебувають близько сотні громадян України - жінки та їхні неповнолітні діти.

«Повторно акцентую вашу увагу на тому, що йдеться виключно про жінок та їхніх дітей - громадян України. Міжнародні організації характеризують умови в таборі Аль-Хол як гуманітарну кризу: не вистачає їжі, води і медичної допомоги, діти помирають від хвороб. Щодня вмирають 10-20 осіб», - йдеться у зверненні.

Чубаров зазначив, що ще в травні 2019 року за участю представників профільних залучених відомств при Кабінеті міністрів було створено робочу групу для координації дій залучених українських міністерств і відомств щодо даної ситуації.

«Маю зазначити, що за кілька місяців спільної роботи були виконані всі необхідні дії з підготовки до евакуації громадян України, однак евакуація не відбулася. Про все це і про інші обставини, які не підлягають публічному обговоренню, я двічі - в грудні 2019 року і в липні 2020 року - направляв вам листи», - додав голова Меджлісу.

Він стверджує, що щотижня в Меджліс продовжують надходити звернення громадянок України, які чекають повернення додому.

Реакції Офісу президента на це звернення поки що не було, зазначають Крим.Реалії.

Українці в таборі біженців у Сирії: що відомо

У березні 2019 року Чубаров повідомляв, що у Сирії перебувають 21 жінка і 54 дитини - громадяни України.  За його словами, вони вимушені жити «у важких умовах на територіях зі зруйнованою інфраструктурою» та просять допомоги в поверненні в Україну.

Громадянська війна у Сирії: останні новини

  • Як відомо, у Сирії з 2011 року триває громадянська війна, в результаті якої загинули близько 400 тисяч осіб.
  • У квітні в місті Афрін, який контролюють підтримувані Туреччиною повстанці, внаслідок вибуху закладеної в бензовоз бомби загинули десятки людей.
  • У березні російські війська розбомбили птахоферму неподалік Маррат Мисріна у Сирії, де перебували вимушені біженці з інших районів. Унаслідок атаки загинули 16 мирних мешканців, щонайменше 18 постраждали.
  • У лютому турецька армія почала військову операцію та обстріляла війська, підконтрольні президенту Сирії Башару Асаду з допомогою артилерії.