Зеленський розкритикував Туреччину за нові маршрути для туристів з РФ / фото getty images

Туреччина робить гроші в той час, коли українці проливають кров'ю у війні з Росією. Президент України Володимир Зеленський розкритикував Анкару за нові туристичні маршрути для росіян.

В інтерв'ю для EPT News Зеленський заявив, що Туреччина з одного боку виступає посередником у переговорах і підтримує Україну важливими кроками, а з іншого - готує кілька туристичних маршрутів одночасно.

"Російський туризм привозить до Греції багато грошей довгі роки. Ми вважаємо, що вони заробляють на крові, а потім ці гроші везуть. Така ж і в Туреччині ситуація. З одного боку, Туреччина виступає посередником і підтримує Україну важливими кроками, а з іншого боку, ми бачимо одночасно підготовку туристичних маршрутів спеціально для російського туризму", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що якщо Туреччина і Україна хочуть мати дружні стосунки, про це потрібно говорити. 

"Особливо для російського туризму. Ми це теж бачимо. І я, як президент, якщо ми хочемо мати дружні стосунки, я повинен сказати, що це неможливо. Не можна так з цим справлятися, це подвійні стандарти. Це нечесно. Саме тому я звертаю увагу Туреччини на такі можливості, я вважаю, що так бути не може, тому що треба зробити вибір - за правду чи ні", - заявив він.

План залучення російських туристів до Туреччини: що відомо

Влада Туреччини ухвалила "дорожню карту" по залученню туристів з Росії, що включає три основні пункти.

Перший пункт стосується надання кредитної підтримки під держгарантії турецьким туроператорам, що базуються в Росії, в першу чергу, таким компаніям, як Anex, Pegas і Coral. Загальна сума кредиту-300 мільйонів доларів. Очікується, що цей пакет підтримки буде оголошений в перший тиждень травня.

Другий пункт стосується вже досягнутої домовленості про співпрацю туроператорів з найбільшим авіаперевізником Туреччини Turkish Airlines, що передбачає виділення 1,5 мільйона місць для "пакетних" туристів з Росії. Ще 500 тисяч російських туристів обіцяє перевезти лоукостер Pegasus Airlines. Таким чином, в 2022 році гарантовано відвідати Туреччину зможуть 2 мільйони російських туристів.

Третій пункт передбачає можливість створення нової авіакомпанії, яка буде базуватися в Анталії і буде перевозити тільки туристів з Росії до Туреччини. У разі створення цієї компанії влада Туреччини розраховує залучити додатково 1 млн туристів з РФ.

Пізніше в Туреччині оголосили, що в кінці травня запустять нову авіакомпанію виключно російських туристів на курорти Туреччини.

Турецька влада також утворила ще одну авіакомпанію для російських туристів. Для цих потреб авіаперевізник планує використовувати чотири літаки.

Вас також можуть зацікавити новини: