Води з материка до деокупації Криму не буде / фото УНІАН

Україна не постачатиме воду до окупованого Росією Криму до його повної деокупації.

Про це заявив віце-прем'єр з реінтеграції Олексій Резніков на Київському безпековому форумі, пише "РБК-Україна".

Він уточнив, що нині не ведеться ніяких переговорів з даного питання: ні на офіційному, ні на неофіційному рівнях. За словами віце-прем'єра, проблеми з водою в Криму пов'язані зі збільшенням мілітаризації окупованого півострова, яка тягне збільшення витрати води на військові потреби. Відповідальність за забезпечення води, як зазначив Резніков, лежить повністю на державі-окупанті.

Відео дня

Читайте такожВ уряді чекають посилення тиску Росії на Україну через воду в окупований Крим

"Тому питання і розповіді з боку РФ про те, що щось там не вирішується, і це повинна вирішувати українська сторона, є нікчемними. На сьогоднішній день вони несуть відповідальність за забезпечення будь-якої гуманітарної необхідності, в тому числі водопостачання", - сказав він.

Вода в Криму: що відомо про проблему

  • З 24 серпня в Сімферополі і ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів через посуху і обміління водосховищ почали вводити обмеження подачу води. Питну воду жителям подають строго по годинах - вранці і ввечері. З 23 вересня обмежувальні заходи подачі води ввели в Алушті, Партеніті і Малому Маяку. Також через пересохлі свердловини воду в 29 сіл північного Криму доставляють цистернами.
  • Окупаційна влада Криму повідомила, що готується до "гіршого сценарію" з водозабезпеченням півострова.
  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією в 2014 році постачання води на півострів припинили.