Юрченко - Зеленський відреагував на корупцію депутата "Слуги народу" гнівним коментарем / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Президент України Володимир Зеленський заявив, що традиційно корупційного «якщо зайшов на посаду, то можеш трішки брати в кишеню державного, вона не збідніє» більше не буде, і кожен посадовець, міністр і депутат має запам’ятати: «Якщо вкрав – сядеш, якщо брав хабар – сядеш»

Про це він написав у Facebook, коментуючи корупційний скандал з народним депутатом від пропрезидентської фракції «Слуга народу» Олександра Юрченка.

«Це ж просто. Правда? І ми саме про це публічно домовлялися. Що традиційно корупційного «якщо зайшов на посаду, то можеш трішки брати в кишеню державного, вона не збідніє» більше не буде. Може, хтось не почув? Тому ще раз. Кожен посадовець, міністр і депутат має великими літерами десь на собі закарбувати просту істину: якщо вкрав – сядеш, якщо брав хабар – сядеш. Винятків із цього правила не може бути – для будь-якої особи в нашій державі. Бо нема більше «криш», прикриття, адміністративних можливостей», - заявив він.

Читайте такожЗМІ назвали ім'я основного претендента на посаду голови САП

За словами президента, дуже довго класична політична й бізнесова система в Україні будувалася саме на таких цинічних винятках – щоб «потрібні люди» могли закрити будь-які справи. Багатьох з таких «винятків» кожен українець знає навіть по прізвищах.

«Вони стали політичним бомондом в країні за ці 28 років. Якби у 2019-му не скасували кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, фактично амністувавши тисячі корупціонерів, зараз у в'язницях можна було б організовувати великі ток-шоу – були б дуже солідні спікери. Які, не сумніваюся, дуже красиво розповідали б нам про те, як саме треба любити країну...», - наголосив глава держави.

Корупційний скандал з Юрченком: що відомо

  • 14 вересня заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк на засіданні Погоджувальної ради парламенту запропонував викликати у ВР генпрокурора Ірину Венедіктову з приводу нібито вимагання хабара у 200 тис. доларів одним з народних депутатів за ухвалення закону.
  • Позафракційний народний депутат Гео Лерос у Facebook написав, що детективи НАБУ викрили на хабарі помічника народного депутата Юрченка (фракція "Слуга народу").
  • Депутат від "Слуги народу" Олександр Качура повідомив, що Юрченко добровільно пише заяву про вихід з фракції "Слуга народу".
  • 15 вересня в парламенті Венедіктова заявила, що на даний час не бачить підстав повідомляти Юрченку про підозру.
  • Водночас у САП повідомили, що помічникові народного депутата оголошено про підозру в пособництві отримання хабара народним депутатом.
  • За даними слідства, помічник нардепа виступив посередником в отриманні 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів і підбурюванні у наданні 200 тис. доларів для підкупу народних депутатів - членів комітету для підтримки зазначених поправок.
  • Дії помічника депутата кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України - пособництво в одержанні неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка обіймає особливо відповідальне становище.
  • ВАКС обрав запобіжний захід помічнику народного депутата у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення більше 1 млн гривень застави.
  • Сьогодні, 17 вересня, член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко з посиланням на власні джерела повідомив, що Венедіктова підписала підозру Юрченку.