Зеленський розповів, чи є загроза безвізу з ЄС / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що європейські партнери його запевнили, що безвізовому режиму між Україною та ЄС нічого не загрожує, а Україна чітко виконує всі необхідні критерії.

Читайте такожУкраїнському "безвізу" нічого не загрожує - Кулеба

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на спільній із віце-президентом Європейської комісії, високим представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем прес-конференції за підсумками 22-го саміту Україна-ЄС у Брюсселі.

Відео дня

«Варто підкреслити, що Європейський Союз відзначає значний прогрес України у реалізації ключових реформ за останній рік. Це запровадження ринку землі, це ухвалення банківського закону, розвиток децентралізації, старт роботи Вищого антикорупційного суду», - заявив Зеленський.

Президент відзначив, що влада не збирається зупинятись на шляху до позитивних змін в Україні, та під час саміту були обговорені подальші пріоритети реформ, зокрема - зміцнення верховенства права в Україні.

«Також партнери з Європейського Союзу запевнили, що безвізовому режиму нічого не загрожує, а Україна чітко виконує всі необхідні критерії. І як тільки дозволить складна епідемічна ситуація, українці зможуть знову планувати подорожі до Європи», - заявив Зеленський.

Чому заговорили про загрозу безвізу

  • 21 серпня генпрокурор Ірина Венедіктова звільнила Назара Холодницького з посади заступника генпрокурора - керівника САП.
  • 17 вересня Верховна Рада визначила своїх представників до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які зокрема добиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.
  • Доповідач у Європарламенті з питань України Міхаель Галер та віце-голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон-Таубадель висловили стурбованість з приводу цього рішення ВР.
  • «Поки міжнародна спільнота зайнята справами Білорусі, уряд України поспішно проштовхує кандидатів, яким бракує досвіду та чесності для відбору керівника САП. Це так не пройде. Уряд України ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і наступний транш допомоги», - написала у Twitter фон Крамон-Таубадель.
  • Крамон-Таубадель, Галер та євродепутат Раса Юкнявічене написали листа до голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії. Вони пояснили, що існує небезпека втрати Україною безвізового режиму та фінансової підтримки ЄС.
  • Європарламентарі вказали на ряд недоліків у політиці уряду та парламенту, зокрема провладної фракції, і заявили, що ЄС може скасувати «безвіз» для олігархам і політикам, причетним до протидії впровадженню реформ, у тому числі в антикорупційних.