Законопроект назвали значним кроком уперед / фото УНІАН

Європейська комісія Ради Європи «За демократію через право» (Венеціанська комісія) підготувала терміновий висновок щодо законопроекту «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№3612).

Читайте такожЗакон про референдум: Разумков спрогнозував, коли проект розглянуть у другому читанніПро це йдеться у висновку Венеціанської комісії, оприлюдненому на сайті Офісу Ради Європи в Україні. Висновок був підготовлений спільно з Бюро з демократичних інститутів і прав людини («БДІПЛ») ОБСЄ.

Зокрема, у висновку зазначено, що законопроект є значним кроком уперед порівняно із законом 2012 року. Водночас, виникає кілька питань, які можна покращити при підготовці тексту законопроекту до другого читання та які потребують подальшого роз'яснення.

Відео дня

У Венеціанській комісії рекомендують «уточнити зв'язок між референдумом за народною ініціативою про скасування законів або їх частини і референдумом «щодо розв'язання питань загальнодержавного значення», підвищити роль парламенту при проведенні референдуму за народною ініціативою, а також запровадити додаткові положення, спрямовані на гарантування рівних можливостей для прихильників і опонентів питань, які виносять на референдум, у комісіях із проведення референдуму різних рівнів».

Крім того, рекомендовано збільшити термін збору підписів для проведення референдумів за народною ініціативою і встановити чітку процедуру перевірки всіх підписів з боку ЦВК.

Також рекомендовано зробити законопроект таким, аби він відповідав виборчому законодавству для подальшого зміцнення механізмів доступності референдумів для людей з обмеженими можливостями, та створити механізми, які будуть фактично сприяти ефективному й конструктивному здійсненню виборчих прав внутрішньо переміщених осіб.

Разом з тим, рекомендовано розглянути питання щодо синхронізації положень законопроекту про фінансування кампанії з проведення референдуму із законодавством про фінансування політичних партій, і рекомендовано вилучити положення про електронне голосування із законопроекту та відрегулювати їх пізніше на загальному рівні за допомогою окремого закону, який також буде стосуватися місцевих, парламентських і президентських виборів.

Також рекомендовано переглянути обмеження й заборони на проведення заходів під час кампанії і включити конкретні статті зі стримувальними та ефективними санкціями за порушення, пов'язані з діяльністю засобів масової інформації.

Венеціанська комісія підготувала терміновий висновок щодо законопроекту про всеукраїнський референдум для схвалення на 124-му пленарному засіданні комісії 8-9 жовтня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, 9 червня президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№ 3612). Проектом закону пропонується запровадити в Україні електронні процедури під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі, електронне голосування.

18 червня ВР ухвалила законопроект у першому читанні.