У Верховній Раді можуть створити комітет з нагляду за розвідувальними органами / фото УНІАН

У Сполучених Штатах Америки, Європейському Союзі і Організації Північноатлантичного договору (НАТО) очікують на створення у Верховній Раді України комітету з нагляду за розвідувальними органами.

Про це йдеться у повідомленні Посольства США в Україні у мікроблозі Twitter.

"Нещодавнє ухвалення закону про розвідку встановлює правову базу для ефективного парламентського нагляду за українськими спецслужбами та службами безпеки. Це важливий крок до забезпечення роботи цих служб з більшою підзвітністю та прозорістю, що є наріжним каменем цивільного та демократичного врядування цього сектору відповідно до європейських та євроатлантичних норм та принципів", - йдеться у повідомленні.

У цьому зв'язку сказано, що "Міжнародна консультативна група, до складу якої входять Посольство США, Консультативна місія ЄС, Представництво ЄС та Представництво НАТО в Україні вітає цей крок та сподівається на створення комітету".

Читайте такожРегламентний комітет Ради підтримав створення ТСК щодо "вагнерівців" - депутат

Окремо сказано, що прийняття закону про розвідку є важливим кроком на шляху євроатлантичної інтеграції. "Ефективний парламентський нагляд за розвідувальними органами є надзвичайно важливим для забезпечення їхньої підзвітності та сприяння демократичному управлінню", - наголошується в повідомленні.

Закон про розвідку: деталі

  • 21 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про розвідку", ухвалений Верховною Радою 17 жовтня.
  • Законом визначено, що розвідувальними органами є Служба зовнішньої розвідки України; розвідувальний орган Міністерства оборони України; розвідувальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері охорони державного кордону.
  • Законом передбачено, що контррозвідувальні підрозділи Служби безпеки України також можуть проводити розвідувальні заходи для отримання інформації в інтересах контррозвідки. Перелік таких підрозділів визначає президент України.
  • Також президент України визначає організаційну структуру розвідувального органу, а загальна чисельність кадрів Служби зовнішньої розвідки України визначається законом. Ця служба здійснює розвідувальну діяльність у зовнішньополітичній, економічній, військово-технічній, науково-технічній, інформаційній, екологічній сферах, сфері кібербезпеки.
  • Відповідно до закону, безпосереднє керівництво розвідувальними органами здійснюють керівники, які призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України.
  • Закон про розвідку сприятиме реформуванню сектору безпеки і оборони України, і стане важливим кроком вперед у відносинах з НАТО.