Порошенка викликають в ДБР через розмову з Байденом / фото УНІАН

П’ятого президента України та лідера депутатської фракції «Європейська солідарність» Петра Порошенка викликають 29 травня у Державне бюро розслідувань одразу щодо двох справ.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

«У зв’язку з неявкою 26 травня 2020 року, відповідно до вимог ст.ст. 133, 135 КПК України Порошенко П.О. повторно викликається до Державного бюро розслідувань для допиту у якості свідка об 11 год 00 хв 29 травня у кримінальному провадженні№ 42020000000000307, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається із 43 картин всесвітньо відомих художників», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ Раді створять СК за "плівками Деркача" - нардеп

Крім цього, зазначили в ДБР, Порошенка викликають того ж дня, 29 травня, але на 12:00 для допиту у якості свідка у кримінальному провадженні № 62020000000000456, за фактом можливого незаконного використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, що може заподіяти істотної шкоди державним інтересам. Йдеться про його розмову із колишнім віце-президентом США Джозефом Байденом.

«Для цього Порошенку П.О. необхідно з’явитися за адресою: вул. Симона Петлюри, буд. 15, каб. 510, м. Київ. Явка обов’язкова», - додали в ДБР.

Як повідомляв УНІАН, 19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіозаписи нібито розмов Байдена, екс-держсекретаря США Джона Керрі та екс-президента України Порошенка. В ході цих розмов від Порошенка начебто вимагали забезпечити звільнення Шокіна з посади генпрокурора.

Раніше Шокін, який обіймав посаду генпрокурора у 2015-2016 роках, стверджував, що його змусили написати заяву про звільнення через розслідування проти посадовців компанії Burisma. Він припускав, що компанія Burisma Holdings Limited мала підтримку США. У 2014 році членом ради директорів Burisma став син екс-віце-президента США Хантер Байден.

22 травня стало відомо, що екс-президента Порошенка терміново викликали до ДБР на допит як свідка на 26 травня у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю 43 картин всесвітньо відомих художників. Екс-президент на допит тоді не прийшов, а відкривав виставку цих картин у київському музеї Івана Гончара.

Вдень слідчі ДБР приїхали до музею і при вході заявили, що проводять невідкладні слідчі дії та обшук без відповідної ухвали суду "з метою збереження майна", яке фігурує у кримінальному провадженні.

Директор музею Петро Гончар заявив, що співробітники ДБР зламали вхідні двері до музею і не пускають його всередину будівлі.

Також він додав, що Порошенко не надавав дозволу на переміщення картин, які він передав музею для експонування.

Слідчі Держбюро розслідувань описали картини з колекції Порошенка і вилучили оригінали митних декларацій.