Протести в Мінську \ REUTERS

Органи Білорусі досі не повідомили українській стороні інформацію про місцезнаходження затриманих громадян України.

Читайте також"Масові заворушення": проти затриманих у Білорусі українців порушили кримінальну справу

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу. Він уточнив, що в даний час відомо, що 12 серпня в Білорусі затримали трьох громадян України. Це правозахисники «Схід SOS» Костянтин Реуцький і Євген Васильєв, а також Оксана Альошина. «Ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення цих осіб з метою їхнього повернення в Україну», - заявив Кулеба.

Відео дня

За дорученням Кулеби посольство України направило в МЗС Білорусі дві ноти з запитом надати інформацію про всіх українських громадян, які були затримані в період з 9 по 12 серпня, а також про причини їхнього затримання.

Міністр зазначив, що, за наявною інформацією, щодо Реуцького і Васильєва висунуті звинувачення за статтею про «масові заворушення», яка передбачає від 3 до 8 років ув'язнення. Вчора ввечері за місцем тимчасового проживання українців в Мінську провели обшуки, в ході яких вилучили ноутбук Реуцького, паспорт Васильєва та інші речі.

Кулеба зазначив, що сьогодні український консул об'їжджає всі місця тимчасового затримання осіб в Мінську, але поки що отримати інформацію про українців не вдалося.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • За попередніми результатами ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську - 9,9%. Решта кандидатів набрали менше 2% - Анна Канопацка (1,68%), Сергій Черечень (1,13%), Андрій Дмитрієв (1,04%).
  • Тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • У МВС Білорусі заявили про затримання близько 3 тис. учасників акцій в ніч на 10 серпня, понад 2000 осіб в ніч на 11 серпня і понад 1000 - в третю ніч акцій в різних містах країни.
  • Реуцький і Васильєв були затримані білоруськими силовиками увечері 12 серпня в Мінську.