Україна та Угорщина розблокують свій економічний потенціал / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що для зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана у липні потрібні ще два елементи: засідання спільної комісії з питань національних меншин та спільної робочої групи з питань освіти, які мають напрацювати можливі рішення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав на спільній з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто прес-конференції у Києві за результатами засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва.

Читайте такожГлава МЗС Угорщини Сійярто прибув з візитом до України

Відео дня

«Наша сьогоднішня зустріч – це один з елементів підготовки до саміту на найвищому рівні – зустрічі президента Зеленського та прем’єр-міністра Орбана. І ми виходимо з того, що сьогоднішній підписаний протокол (за результатами засідання українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва – УНІАН) – це одна з таких підвалин, один з таких елементів підготовки до підписання меморандуму між Угорщиною та Україною під час саміту, який охопить увесь спектр питань нашого двостороннього співробітництва», - заявив він.

За словами Кулеби, на шляху до саміту між Україною та Угорщиною на вищому рівні є ще два елементи. «Перший – це зустріч комісії з питань національних меншин. Сьогодні ми домовились, що ця комісія зустрінеться на рівні співголів найближчим часом, і я гарантував, дав слово Петеру (Сійярто – УНІАН), що ми цю зустріч проведемо і наші співголови проведуть дуже ретельний огляд ситуації із захистом прав осіб, які належать до національних меншин, і підготують можливі рішення для нашого руху вперед й усунення непорозуміння», - зауважив голова МЗС України.

Як сказав Кулеба, з угорською стороною були узгоджені подальші кроки щодо засідання робочої групи з питань освіти. «Ця структура має провести зустріч до візиту прем’єр-міністра Орбана до України», - зауважив Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, у Києві сьогодні, 25 червня, відбулось четверте засідання спільної міжурядової українсько-угорської комісії за співголовування Кулеби і Сійярто.

Читайте також"Крига скресла": у "Слузі народу" анонсували зустріч Зеленського з керівництвом Угорщини

29 травня Кулеба здійснив візит до Будапешта для зустрічі з Сійярто.

За підсумками зустрічі він заявив, що спільно зі своїм угорським колегою рекомендуватимуть Зеленському та Орбану провести зустріч у Києві в липні.

За словами Кулеби, Київ пропонує Будапешту підписати документ з фіксацією, що угорці на Закарпатті є історичним і культурним надбанням, а не проблемою.

Своєю чергою, Сійярто сказав, що у червні три спільні комісії мають узгодити кроки, які вирішать суперечливі питання у відносинах двох країн.

Угорщина продовжує блокувати засідання комісії Україна - НАТО на високому рівні. За словами Сійярто, це пов’язано з українським освітнім законодавством і законом про мову.