Диня користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Наприкінці липня та на початку серпня достигає перший урожай українських динь. Цей соковитий фрукт добре втамовує спрагу і швидко насичує без тяжкості в животі. При цьому в 160 г дині міститься лише 50 ккал. Це чудовий замінник солодощів під час боротьби із зайвою вагою. Цей продукт може похвалитися величезним переліком корисних властивостей, що робить його ідеальним літнім перекусом.

Цей фрукт можна їсти в сирому вигляді, або використовувати для солодких і солоних страв. Смачні та яскраві рецепти з динею дивіться в іншій нашій статті.

Користь дині

150 г м'якоті дині можуть забезпечити організм добовою нормою вітамінів A і C. Продукт багатий калієм і вітаміном K, які потрібні для здоров'я кісток. Високий вміст клітковини в продукті покращує роботу кишечника.

Відео дня

Читайте такожЧудові абрикоси: користь і шкода фрукта, як вибрати стиглийЗ усіх гарбузових культур диня має найвищий вміст бета-каротину. Цей антиоксидант відіграє роль у профілактиці раку і корисний для зору. Фрукт також багатий залізом, кальцієм, магнієм, електролітами. Деякі дослідження показують користь дині при серцево-судинних захворюваннях і в процесах старіння. 

Дуже корисне також сушене насіння дині. Воно прискорює метаболізм, усуває запалення, нормалізує рівень холестерину, очищає організм і покращує пам'ять. Його можна додавати в каші або випічку. Насіння дуже калорійне, так що не варто їсти його жменями.

Диня користь і шкода для здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Чим може бути шкідлива диня

Цей фрукт нешкідливий, проте протипоказання до вживання має. Диню не можна їсти годуючим мамам і немовлятам, оскільки вона погано засвоюється дитячим організмом.

Не можна їсти диню при хворобах шлунка, нирок і жовчного міхура. Цей продукт також дуже погано поєднується з молоком і алкогольними напоями. Таке поєднання може накликати на вас діарею.

Як вибрати солодку і стиглу диню

  • Перед покупкою понюхайте фрукт. Диня повинна мати виражений запах. 
  • Зелені жилки допустимі, але диню з зеленими плямами брати не варто.
  • Якщо ви купуєте нарізану м'якоть - з'їжте її якомога швидше. Бактерії в ній розмножуються дуже швидко.
  • Якщо у дині є хвостик, він повинен бути сухим.
  • Злегка хлопніть по поверхні долонею. Якщо звук глухий, то м'якоть стигла.

Вам також може бути цікаво: