Безліч трав в природі - це далекі родичі звичних нам культурних рослин. Незважаючи на те, що бур'яни вважаються величезною проблемою для городників, деякі з них можуть стати ключовим елементом страви і врятувати вам життя. УНІАН розповість, які є види бур'янів, безпечних для організму.
Раніше ми говорили про те, чим знищити бур'яни на городі і як їх потім використовувати в господарстві.
Їстівні трави для салату - перелік
Найбільш популярними рослинами, придатними для приготування їжі вважаються:
- кульбаба - з квітів, коренів і листя кульбаб готують лікарські засоби, салати і навіть тонізуючу каву;
- кропива - лідер за вмістом вітаміну С, особливо цінні верхні пагони, які потрібно перед готуванням обдавати окропом;
- подорожник - містить багато поживних речовин, підходить для приготування різних страв і добре поєднується з коренеплодами;
- лопух - за смаком схожий на артишок з горіховим післясмаком, багатий цинком, кальцієм, селеном, фосфором;
- лобода - молоді пагони мають поживні властивості, ця рослина дуже популярна у прихильників правильного харчування.
Абсолютно всі з перерахованих вище рослин рятували людей в період Великої Вітчизняної війни, не даючи їм померти від голоду. Люди варили з трав настої і відвари, додавав в салати і перші страви, отримуючи безліч необхідних корисних речовин.
Салати з бур'янів - рецепти
Салат з кульбабою, яблуком і капустою
- білокачанна капуста - 200 гр
- листя кульбаби - 100 гр
- яблука кислі - 2 шт
- морква - 1 шт
- рослинна олія або сметана
Листя кульбаб вимити, залити підсоленою водою і залишити на 40 хв. Промити під проточною водою, нарізати соломкою всі зазначені інгредієнти, а листя кульбаби довільно подрібнити. Все змішати в одній ємності і заправити маслом\сметаною.
Салат з листя лопуха
- листя лопуха - 50 гр
- зелена цибуля - 50 гр
- тертий хрін - 30 гр
- сметана
- солі
Листя лопуха промити, опустити на 1-2 хвилини в окріп, потім обсушити і дрібно нарізати. Також подрібнити зелену цибулю і з'єднати інгредієнти, додавши до них тертий хрін. В кінці заправити сметаною і посолити.
Салат з кропивою і яйцями
- кропива - 1 пучок (100 гр)
- яйця - 3 шт
- петрушка - 1 пучок
- часник - 1 зубчик
- сметана
Кропиву ретельно промити, залити окропом і залишити на 1-2 хвилини. Потім злити окріп, а кропиву віджати і обсушити. Яйця зварити, очистити, дрібно нарізати. З'єднати яйця з кропивою, додати подрібнений часник і петрушку, заправити салат сметаною.
Салат з подорожником і помідорами
- помідори - 2-3 шт
- зелена цибуля - 1 пучок
- подорожник - 50 гр
- огірки - 2-4 шт
- яйця - 2 шт
- листя салату - пучок
- кріп і петрушка - пучок
- сіль, перець
- рослинна олія
Вимити всі овочі і трави, помідори, огірки і яйця нарізати кубиками, а листя салату порвати. Зелену цибулю, подорожник, кріп і петрушку подрібнити. Змішати всі інгредієнти разом, посолити, поперчити і заправити салат рослинним маслом.
Салат з лободи
- картопля - 300 гр
- помідори - 200 гр
- огірки - 200 гр
- салат листовий - 80 гр
- листя лободи - 80 гр
- зелена цибуля - пучок
- майонез або сметана
- кріп, петрушка
- солі
Картоплю відварити, потім остудити і нарізати кубиками. Так само вчинити з огірками і помідорами. Зелену цибулю, кріп і петрушку подрібнити. Листовий салат і лободу порвати довільними шматочками. Всі інгредієнти з'єднати в одній ємності, посолити і заправити майонезом або сметаною.