Чорна смородина / фото ua.depositphotos.com

Чорна смородина – не тільки дуже смачна, але й корисна ягода. Її вживають як у кулінарії, так і в медицині.

В ягодах міститься:

  • вітамін А,
  • вітамін Е,
  • рутин,
  • вітаміни B1, B2, B5, B6,
  • аскорбінова кислота (вітамін С),
  • пектини.

Крім того, ці дивовижні плоди ще багаті марганцем, фосфором, залізом, магнієм, кальцієм.

Відео дня

Не поступаються за лікувальними властивостями ягодам листя смородини.

Чорна смородина: користь і шкода

Читайте такожПерсики: рецепти персиків на зимуЧорну смородину приймають для підвищення імунітету, здоров'я очей і кишечника. Також вона допомагає хворим з серцево-судинними захворюваннями, проблемами з сечовивідної та нервової системами.

Ці ягоди активують обмін речовин, підвищують гостроту зору і знижують ризик виникнення катаракти, усувають втому очей при тривалому сидінні за комп'ютером, знижує очний тиск при глаукомі, зупиняють запальні процеси, зміцнюють кістки і зуби, покращують пам'ять та увагу, усувають свербіж і сухість шкіри, послаблюють симптоми псоріазу, покращують травлення, відновлюють кишкову мікрофлору, позбавляють від запорів, тонізують організм, мають сечогінну дію і виводять зайву рідину з організму, що сприяють усунення набряклості, а також мінімізують ризик утворення злоякісних пухлин.

Максимально виражена користь чорної смородини для здоров'я при простудних захворюваннях.

Смородина на зиму / фото ua.depositphotos.com

Що стосується протипоказань, то варення зі смородини не варто вживати пацієнтам з діабетом та ожирінням, адже в джем додають значну кількість цукрового піску для того, щоб він краще зберігся. Ягоди також не можна вживати при:

  • тромбофлебіті і схильність до утворення тромбів;
  • гастриті та виразковій хворобі (особливо під час загострення);
  • високій кислотності шлунка;
  • гепатиті.

Свіжоприготований сік з плодів не слід пити після перенесення інфаркту або інсульту. Також багаторазове вживання ягід може спричинити збільшення показників згортання крові в результаті вмісту в них вітаміну К.

Чорна смородина: корисні рецепти

Існує безліч рецептів і заготовок чорної смородини на зиму, ось найпоширеніші з них.

Смородина з цукром / фото ua.depositphotos.com

Чорна смородина з цукром

Один з найпростіших способів консервації та збереження врожаю чорної смородини на зиму.

Інгредієнти:

  • Смородина чорна – 1 кг,
  • Цукор – 1-2 кг (в залежності від умов зберігання).

Спосіб приготування:

Вимийте ягоди смородини в холодній воді. Ретельно обсушіть їх. Переберіть смородину.

Покладіть підготовлену смородину в чашу блендера і додайте цукор. Збивайте кілька хвилин до отримання однорідної маси.

Перелийте суміш у миску і залиште при кімнатній температурі на кілька годин. Кожні 30-60 хвилин перемішуйте масу, поки цукор повністю не розчиниться.

Коли цукор розчиниться, помістіть суміш в охолоджені, стерилізовані банки, заповнивши банки до горлечка. Додайте в кожну банку кілька столових ложок цукру, так щоб шар цукру повністю покривав поверхню ягідної маси і вийшла так звана цукрова пробка.

Прикрийте стерилізованими банки пластмасовими або металевими кришками і поставте в холодильник або затемнене прохолодне приміщення для зберігання.

Смородина варення / фото ua.depositphotos.com

Варення з чорної смородини

Ще один популярний спосіб заготовити цінну ягоду на зиму.

Інгредієнти:

  • Смородина – 2 кг,
  • Цукру – 1 кг.

Спосіб приготування:

Ягоди добре промити та обсушити, скласти в каструлю. Додати цукор і перемішати. Дати постояти кілька годин.

Довести до кипіння і варити на сильному вогні 5 хвилин. Розкласти по стерилізованим банкам і закатати.