В умовах квартири найзручніше готувати квашену капусту в банках / vseretsepti.ru

Рецептів квашеної капусти існує ціла безліч. Соковита і ніжна, з морквою, яблуками, журавлиною або кмином. Більш того, квашена капуста корисніша за свіжу завдяки молочнокислим бактеріям, які утворюються в процесі закваски. В умовах квартири найзручніше готувати квашену капусту в скляних банках.

Швидка квашена капуста

Капуста, приготовлена за таким рецептом, зберігається довго. Якщо є погріб можна заготовлювати багато. Добре зберігається до весни. І в умовах квартири дуже зручно: приготували банку і в холодильник, з'їли: знову приготовили.

Інгредієнти на одну 3-х літрову банку: капуста 1 кг 600 гр, морква 1 середня (100 гр), 1 л кип'яченої води, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру.

Приготування: воду закип'ятити і поставити остигати. Потім додати сіль, цукор. розмішати. Капусту нашаткувати. Моркву натерти на крупній тертці. Перемішати. Частину капусти покласти в банку, дерев'яним товкачем обережно утрамбували. І так до плічок банки. Залили розсолом. Накрили капроновою кришкою. Банку поставили в миску або глибоку тарілку (при бродінні розсіл може виливатися з-під кришки). Залишили на 3 дні при кімнатній температурі. Через 3 дні дерев'яною паличкою зробили поглиблення у капусті, щоб вийшла гіркота і залишили на кілька годин. Якщо є можливість краще винести на цей час на повітря. Капуста готова.

Хрустка квашена капуста - рецепт:

Інгредієнти: капуста білокачанна - 2 кг, морква - 2 шт (250 г), вода - 2.5 л сіль - 4 ст. ложки (без гірки), цукор - 2 ст. ложки (без гірки), перець духмяний - 7 - 9 горошин лавровий лист - 2 - 3 шт.

Приготування: готуємо продукти. Потрібно вилок капусти близько 2 кг, пару великих морквин, сіль, цукор і спеції. Капусту потрібно вибирати білу, зелена молода капуста не підійде. У каструлю наливаємо 2.5 літра води і ставимо на вогонь. Додаємо сіль, цукор, лавровий лист і запашний перець. Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Залишаємо остигати. Шаткуємо капусту. Для цього можна взяти спеціальну шатківницю або просто нарізати ножем капусту. Моркву тремо на крупній тертці. Змішуємо моркву і капусту і злегка сминаем їх руками, тоді вони швидше пустять сік. Складаємо капусту з морквою в банки, по можливості щільніше трамбуемо. Заливаємо маринад (холодний) до самого горлечка банок. В процесі бродіння частина рідини буде переливатися через край, тому банки бажано відразу поставити в миски або на тарілки. Залишаємо капусту в теплому місці на 3-4 дні, щоб вона добре заквасилась. Час від часу протикаємо капусту ножем, щоб бульбашки газу виходили назовні. Якщо цього не робити, капуста може набути неприємної гірчинки. Готова капуста виходить хрусткою і дуже смачною. При подачі в неї можна додати нарізану ріпчасту цибулю, а також полити її рослинним маслом. Зберігати капусту краще в холодильнику або підвалі. Більшу частину маринаду краще злити, тоді капуста не набере зайвої солі, і викладати її на тарілку буде набагато легше.

Рецептів квашеної капусти існує ціла безліч / youtube.com

Квашена капуста класичний рецепт:

Інгредієнти: капуста — 1 качан вагою 2,5 кг, морква — 3-4 шт. сіль — 2 ст. л. цукор — 2 ст. л. вода — 0,5 літра (приблизно)

Приготування: капусту шаткуємо будь-яким із способів. Зручно мати спеціальну терку, а можна просто нарізати за допомогою ножа тонкими смужками. Капусту викладаємо в глибоку миску. Моркву натираємо на крупній тертці і додаємо до капусти. Руками просто перемішуємо обидва ці інгредієнти. Причому, капусту обжимать не слід, інакше вона може стати м'якою. Беремо чисту 3-літрову банку і складаємо в неї капусту з морквою, злегка утрамбовувавши. Наповнюємо всю банку. Зверху на капусту ложкою додаємо сіль і цукор. Капуста повинна обов'язково кваситься в розсолі. Просто заливаємо капусту холодною некип'яченою водою (тільки не хлорованою) до самого горлечка банки. Протикаємо капусту в декількох місцях дерев'яною паличкою, щоб вийшли гази, які скупчилися під час бродіння. Під час закваски капусту бажано протикати дерев'яною паличкою хоча б 1 раз в день. Банку з капустою накрийте марлею і стежте, щоб розсіл покривав всю капусту. Капуста при кімнатній температурі повинна постояти 2-3 дні. Після цього можна її закрити кришкою і прибрати для зберігання в холодильник.

Квашена капуста в банках:

Інгредієнти: капуста — 1 качан вагою 2 кг, морква — 1 шт. сіль — 1 ст. л. з гіркою цукор — 1 ч. л.

Приготування: капусту і моркву шаткуємо і складаємо в глибоку миску. У склянці змішуємо сіль і цукор, їх ми будемо додавати поступово в капусту. У цьому рецепті капусту ми будемо розмішувати і розтирати руками ніби місимо тісто. Капуста повинна виділити сік. У 3-літрову банку поступово утрамбовуємо капусту і кожен шар пересипаємо сіллю з цукром. Наповнюємо банку до самого верху. Банку закрити пластмасовою кришкою, під низ ставимо блюдце або миску. Капуста кваситься 3 дні при кімнатній температурі. Не забуваємо 1-2 рази в день проколювати капусту дерев'яною або пластмасовою паличкою. Після цього готову капусту ставимо на зберігання в холодильник.