Як приготувати борщ / depositphotos.com

Класичний холодник готується на хлібному квасі і буряковому відварі. І тільки ця обставина не дає нам назвати його борщем. Найчастіше, холодник подають холодним, але існують і гарячі варіанти. І те, і інше блюдо вимагає хрону - так смачніше.

Раніше ми розповідали, як приготувати солянку, а сьогодні поділимося рецептом іншого першого блюда.

Український холодник - як готувати

  • буряк молодий (з бадиллям), невеликйй - 3 шт;
  • картопля - 2-3 шт;
  • огірки свіжі - 2 шт;
  • яйця - 2 шт;
  • цибуля зелена - 0.5 пучка;
  • салат листовий зелений - 2-3 листа;
  • зелень петрушки - 2-3 гілочки;
  • зелень кропу - 2-3 гілочки;
  • часник - 3 зубки;
  • оцет (бажано фруктовий) - 2 ст. ложки;
  • хрон (готовий соус або тертий хрон) - 1 ч. ложка (за смаком);
  • гірчиця (готовий соус) - 0,5 ч. ложки;
  • цукор - 1 ст. ложка;
  • сіль - 1 ч. ложка;
  • перець чорний мелений - 1 щіпка;
  • сметана (для подачі) - 150 г.

Буряк очистити, нарізати кубиками. Бадилля промити, нарізати соломкою. Буряк скласти в каструлю, залити 1.5 води і додати 1.5 ст.л оцту. Через 30 хвилин додати бадилля, дати закипіти, проварити кілька хвилин і остудити.

Читайте такожЩо приготувати на вечерю: цікаві ідеї ситних стравКартоплю відварити в мундирі 20-30 хвилин, нарізати кубиками. Огірки нарізати кубиками, зелену цибулю подрібнити. Петрушку, кріп і салат нашаткувати. Яйця відварити круто, нарізати. Додати всі інгредієнти в буряковий відвар, перемішати, дати настоятися 1.5-2 години.

Змішати хрін, гірчицю, подрібнений часник, цукор і (за бажанням) оцет. Заправити борщ, посолити, поперчити. Подавати першу страву охолодженою зі сметаною.

Гарячий холодник з яловичиною

Борщ - смачні рецепти / depositphotos.com
  • яловичина на кістці - 250 г;
  • буряк - 180-200 г;
  • картопля - 250 г;
  • морква - 70 г;
  • цибуля ріпчаста - 60 г;
  • масло рослинне - 40 г;
  • оцет 9% - 1 ст. ложки;
  • лавровий лист - 1 шт;
  • кріп свіжий - 2-3 гілочки;
  • цукор - 1-2 щіпки;
  • сіль - за смаком;
  • перець чорний мелений - за смаком;
  • вода - 2,5 л.

Яловичину промити, в каструлі залити водою і довести до кипіння. Посолити і поставити на мінімальний вогонь. Накрити кришкою, варити 1 годину. Потім яловичину дістати з каструлі, остудити. 

Картоплю очистити, нарізати кубиками. Викласти її в м'ясний бульйон і варити 5-7 хвилин. Цибулю і моркву очистити, моркву натерти на тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками. Розігріти на сковороді олію, обсмажити цибулю і моркву 5-7 хвилин. 

Читайте такожСуп харчо: як приготувати традиційне грузинське блюдоБуряк очистити, натерти на крупній тертці. Викласти до овочів на сковороді, влити оцет, посолити, поперчити, влити 70-80 мл води. Тушкувати зажарку 10 хвилин до м'якості.

М'ясо відокремити від кістки, додати в бульйон. Туди ж відправити овочеву зажарку і лавровий лист. Варити 5 хвилин, потім лавровий лист прибрати. Вимкнути вогонь, накрити кришкою і дати настоятися 5-6 хвилин. Подавати холодник гарячим з подрібненим кропом.

Як приготувати холодник з солоними огірками

  • буряк - 2 шт;
  • огірки малосольні - 2 шт;
  • часник - 3-4 зубчики;
  • кріп свіжий - 10 г;
  • сіль - за смаком;
  • простокваша - 300 мл;
  • вода мінеральна - 300-500 мл (або за смаком).

Буряк промити, кожну штучку загорнути у фольгу і запекти в духовці 45-60 хвилин при 180°C. Дістати буряк і остудити його. Огірки вийняти з розсолу, обсушити, нарізати соломкою. Те ж саме зробити з буряком, з'єднати з огірками. Кріп і часник дрібно нарізати, додати до овочів. Залити інгредієнти простоквашею і відправити в холодильник на 1-2 години. Перед подачею борщу в тарілку додати мінеральну воду, посолити і перемішати.

Вас також може зацікавити: