Як стерилізувати банки / depositphotos.com

Літо – сезон овочів, під час якого українці активно роблять заготовки на зиму. Для того, щоб ваша праця не пройшла даремно, важливо правильно стерилізувати банки, інакше вони вибухнуть і консервація зіпсується. УНІАН розповість як стерилізувати банки для зимових заготовок.

Раніше ми говорили про те, як готується овочева заправка на зиму.

Як стерилізувати банки і кришки - підготовчий етап

Правила безпечної стерилізації / depositphotos.com

Спочатку розповімо, чому взагалі закачування "вибухають". Це відбувається, тому що в банках спочатку є різні мікроорганізми. Якщо не провести стерилізацію, то вміст банки заграє, а кришка злетить.

Відео дня

Перед тим, як почати процес стерилізації, перевіряємо ємності на наявність відколів. Врахуйте, що для консервації підходять тільки цілі банки без пошкоджень. Не можна використовувати нерівні кришки з іржею або подряпинами. 

Візьміть чисту губку і акуратно промийте банки і кришки. Кращі варіанти - це натуральний миючий засіб, гірчичний порошок, сода або господарське мило. Звичайні чистячі, яких багато в будь-якому магазині, не підходять - в них занадто багато "хімії", а відмити її непросто.

Як стерилізувати банки в каструлі - використовуємо пар над ємністю

Наповнюємо каструлю водою приблизно на половину і чекаємо, поки закипить. Кладемо кришки в каструлю, а зверху ставимо друшляк, сито або грати. На них викладаємо сухі банки шийкою вниз.

В якості альтернативи можна використовувати спеціальний стерилізатор. Це пристосування виглядає, як плоска кришка з одним або декількома отворами. У них і вставляються банки.

Час стерилізації залежить від розміру банки:

  • до 1 л - 6-8 хв;
  • 1 - 2 л - 10-15 хв;
  • 3 л і більше - 20-25 хв.

Сигнал того, що банки простерилізовані - наявність великих крапель всередині судини.

Знімаємо банки і ставимо їх на сухий рушник шийкою вниз. Виймаємо кришки з окропу і теж кладемо на рушник внутрішньою стороною вниз. Пам'ятайте, що перед початком консервації банки і кришки повинні бути повністю сухими.

Є другий варіант: ставимо банки шийкою вниз у велику каструлю, а поруч кладемо кришки. Якщо банки не поміщаються, то можна їх покласти горизонтально. Наливаємо воду в каструлю так, щоб вона покривала горлечко банок. Чекаємо, поки вода закипить, і стерилізуємо банки 15-20 хв. В кінці ставимо їх на сухий рушник.

Як стерилізувати банки в духовці - швидкий і простий варіант

Ставимо банки на деко або решітку в холодну духовку. Можна шийкою вниз або вгору - це значення не має. Чекати, поки вони висохнуть, теж не потрібно - відразу після миття відправляйте в духову шафу.

Читайте такожАроматне полуничне варення: рецепти ласощі на зимуЗакриваємо духовку і виставляємо температуру 100-110°C, стерилізуємо банки 20 хвилин. Час стерилізації не залежить від обсягу ємностей. 

Вимикаємо духовку і чекаємо, поки банки охолонуть. Дістаємо їх звідти, обертаючи сухим рушником. Якщо взяти мокре, то банки лопнуть від перепаду температури.

ВАЖЛИВО: у духовку можна класти кришки, що закручуються, а ті, що з гумками - не можна, так як вони можуть розплавитися. Краще прокип'ятити їх у воді 10-15 хвилин.

Як стерилізувати банки над чайником - спосіб, який підходить всім

Наливаємо в чайник воду і чекаємо, поки вона закипить. Якщо дозволяє конструкція чайника, кладемо всередину кришки. Ті господині, у кого так зробити не вийде, можуть простерилізувати кришки окремо. 

Банку миємо, чекаємо, поки висохне, і ставимо в отвір чайника шийкою вниз. Якщо банка маленька, то можна повісити її на носик.

Рекомендації по часу стерилізації такі ж, як в способі з каструлею. В кінці просушуємо банки і кришки на сухому рушнику.

Як стерилізувати банки в мультиварці або пароварці

Наповнюємо чашу мультиварки або пароварки водою, кладемо туди кришки. Встановлюємо насадку для приготування на пару і ставимо банки вертикально шийкою вниз.

Включаємо техніку і встановлюємо режим "Варіння на пару". Після того, як вода закипить, час стерилізації має бути таким же, як в способах з каструлею і чайником. В кінці просушуємо банки і кришки на сухому рушнику.

Як стерилізувати банки в мікрохвильовці - тонкощі оригінального варіанту

Наливаємо в банки 1-2 см води і ставимо в мікрохвильовку. Встановлюємо максимальну потужність і час 3-5 хвилин. Чекаємо, поки закипить вода, а всередині банки утворяться великі краплі. Зливаємо воду, просушуємо банки шийкою вниз на сухому рушнику.

Пам'ятайте про те, що в мікрохвильовці не можна стерилізувати кришки.

Вас також може зацікавити: