Ілюстрація  REUTERS

У Росії заклики «до відчуження територій», зокрема й вимоги повернути тимчасово окупований Крим, мають намір прирівняти до екстремізму і зробити жорсткішим покарання.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, голова Комітету з державного будівництва і законодавства Павло Крашенинніков пропонує законодавчо закріпити нові положення Конституції РФ про захист територіальної цілісності. Поправки планується внести в закон «Про протидію екстремістській діяльності».

Законопроектом пропонується доповнити закон положенням, що екстремізмом визнається порушення територіальної цілісності Росії, зокрема й відчуження частини її території.

Відео дня

«Таким чином, термінологія даного закону буде приведена у відповідність з Конституцією і дасть змогу уникнути двозначного або невизначеного тлумачення цілісності Російської Федерації», - сказав Крашенинніков.

За його словами, він також підготував поправки до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. Їх спрямовано в уряд і Верховний суд для отримання відгуків. Крім того, підготовлено поправки в КпАП.

Читайте такожРадника гендиректора "Роскосмос" затримали за нібито шпигунство на користь НАТО

Законопроектами пропонується змінити умови притягнення до кримінальної відповідальності, зокрема, пропонується ввести адміністративну преюдицію. Таким чином, кримінальна відповідальність за публічні заклики наступатиме лише в разі повторного правопорушення, якщо особа вже притягувалась до адміністративної відповідальності за аналогічне діяння впродовж одного року. Санкції передбачаються у вигляді штрафу від 200 до 400 тис. рублів або позбавлення волі на строк до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

А якщо публічні заклики вчинено вперше, то особі загрожуватиме адміністративна відповідальність. Покарання закріплюється у вигляді штрафу: для громадян - від 30 до 60 тис. рублів, для посадових осіб - від 60 до 100 тис. рублів, для юридичних осіб - від 200 до 300 тис. рублів. Підвищені розміри адміністративних штрафів передбачені для випадків, коли публічні заклики здійснено з використанням ЗМІ, інтернету, інших інформаційно-телекомунікаційних або електронних мереж. Справи про зазначені адміністративні правопорушення порушуватимуть прокурори, з подальшим розглядом справ у районних судах.

Оскільки в Конституції закріплена пряма заборона на відчуження частини території РФ або на здійснення інших дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності, пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 280.2 «Порушення територіальної цілісності Російської Федерації». Як покарання пропонується передбачити позбавлення волі на строк від 6 до 10 років.

Законопроект буде розглянуто 14 липня.

Ч.21 ст. 67 Конституції встановлює, що Російська Федерація забезпечує захист свого суверенітету і територіальної цілісності. Дії, спрямовані на відчуження частини території РФ, а також заклики до таких дій не допускаються.