фото: ua.depositphotos.com

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в галузі кіберзахисту – компанії ESET повідомляють, що хакери розгорнули нову хвилю шахрайства в інтернеті, погрожуючи своїм жертвам поширенням інтимного контенту з їх участю у разі, якщо ті не сплатять певний викуп у криптовалюті Bitcoin.

Читайте такожФахівці з кіберзахисту розповіли про ознаки злому акаунтів в соцмережах

Про це повідомила прес-служба компанії ESET.

Відео дня

«Компанія ESET — лідер в області інформаційної безпеки — повідомляє про виявлення нової хвилі шахрайства. Зловмисники розсилають спам-повідомлення, в яких стверджується, що пристрій жертви інфіковано, а саму жертву було знято на відео під час перегляду інтимного контенту. За те, щоб відео не було оприлюднено, кіберзлочинці вимагають сплатити певну суму. Такий метод шахрайства в інтернеті зовсім не новий, оскільки вже використовувався в попередніх кампаніях», - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, нова хвиля подібного онлайн-шахрайства стартувала 8 або 9 квітня.

За даними дослідників ESET, щоб привернути увагу жертви, як правило, зловмисники спочатку надсилають лист з одним з її старих паролів, який, ймовірно, був викрадений під час одного з масштабних витоків даних. Надалі шахраї стверджують, що під час відвідування сайтів інтимного характеру пристрої жертви були інфіковані певним шкідливим програмним забезпеченням, завдяки яким вони змогли отримати пароль жертви, доступ до її налаштувань, а також зняли на відео під час перегляду інтимного контенту. Після цього вони вимагають виплатити певну суму, як правило, в криптовалюті Bitcoin протягом 24 годин, або делікатне відео буде оприлюднено.

«Варто ще раз зазначити, що кіберзлочинці отримували паролі не завдяки компрометації пристроїв користувачів. Всі дослідження вказують на те, що в шахрайській схемі використовувалися дані, отримані під час великих витоків даних, які, на жаль, не рідкість», - підкреслили в компанії ESET.

Експерти з кібербезпеки заспокоюють користувачів, що насправді у кіберзлочинців немає жодних відео або інших матеріалів з участю потенційної жертви, а подібна схема є виключно вимаганням.

«Ви можете ввести в будь-якій пошуковій системі слово афера разом з фразою з електронного листа зловмисників. Ймовірно, ви зможете знайти багато прикладів подібних шахрайств, проаналізованих дослідниками та експертами в цій галузі», - підсумувала прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, фахівці компанії ESET попереджають про нову активність хакерів, які використовують тему коронавіруса для зараження комп'ютерів своїх жертв. Шкідлива програма перенаправляє користувача на підроблений сайт, на якому нібито містяться ролики про COVID-19, однак натиснення на них веде до завантаження вірусу на комп'ютер або смартфон.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині та на сьогодні представлена більш ніж в 180 країнах світу.