Спецпідрозділ ГРУ Росії створило вірус для злому систем під управлінням ОС Linux / REUTERS

Федеральне бюро розслідувань (ФБР) і Агентство з нацбезпеки США (АНБ) повідомили про новий, раніше невідомий російський інтернет-вірус для злому комп'ютерів.

За даними ФБР і АНБ, Головне управління розвідки РФ використовувало хакерський інструмент під кодовою назвою "Дроворуб" для злому комп'ютерів, що працюють на операційній системі Linux, пише Reuters.

Linux - це операційна система, яку зазвичай використовують в інфраструктурі комп'ютерних серверів.

Відео дня

"Системи Linux широко використовуються в системах національної безпеки, Міністерстві оборони та військово-промисловій базі, а також в більш широкій спільноті кібербезпеки в цілому. Шкідлива програма може мати широке поширення, якщо фахівці із захисту від вірусів не приймуть заходи проти неї", - сказав головний операційний директор Управління кібербезпеки АНБ Кеппел Вуд.

Читайте такожУ РНБО виявили новий тип DDOS-атак, який може відключити від інтернету майже всю країну

ФБР і АНБ пов'язують "Дроворуб" із конкретною групою російської розвідки - 85-м Головним центром спеціальної служби (ГЦСС), військова частина №26165.

Американські агентства заявили, що ГЦСС пов'язана з тими ж хакерами, які зламали сервери Демократичної партії у 2016 році.

"Дроворуб" - це "швейцарський армійський ніж" можливостей, які дозволяють зловмиснику виконувати безліч різних функцій, таких як крадіжка файлів і дистанційне керування комп'ютером жертви ", - сказав Стів Гробман, технічний директор компанії McAfee, що займається кібербезпекою.

Технічний звіт АНБ / ФБР на 45 сторінках є останнім з серії публічних звернень уряду США, спрямованих на хакерські операції з боку Росії напередодні президентських виборів в США 2020 року. Агентства не повідомили, які типи організацій були скомпрометовані "Дроворубом".

"АНБ ділиться цією інформацією, щоб протистояти можливостям ГЦСС ГРУ, яка продовжує загрожувати США і їх союзникам", - сказав Вуд із АНБ.

Російські хакери: активність