Шмигаль наголосив, що злив персональної інформації стався зі старих реєстрів даних, а не з додатку / Фото: avto.informator.ua

Витік персональних даних українців, які днями з'явилися у відкритому доступі в одному з Telegram-каналів, стався ще півроку тому і не має нічого спільного з мобільним додатком для оцифрованих документів «Дія».

Про це заявив під час Години запитань до уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте такожПерсональна інформація українців в інтернеті. Як від цього захиститись та чи "світить" за це комусь покарання

Відео дня

«Те, що ви бачите в інтернеті (новини про злив персональної інформації на одному з Telegram-каналів - УНІАН), це дійсно сталося. У зв’язку з цим відкрито кримінальне провадження. Це сталося більше ніж півроку тому, коли були старі реєстри даних. Нові реєстри повністю захищені», - сказав він.

Прем'єр-міністр наголосив, що додаток «Дія» є повністю захищеною системою і витоків даних з неї не відбувалося.

Як повідомляв УНІАН, днями в інтернеті з'явилося кілька телеграм-каналів, які розповсюджують персональні дані громадян. Зокрема, в мережі з'явилася інформація про дані 26 млн водійських посвідчень. Учора активно почали поширюватися фейки, що ця інформація пов'язана з роботою додатка «Дія».

12 травня Міністерство цифрової трансформації спростувало чутки про «злиття» персональних даних з мобільного додатку для оцифрованих документів «Дія».

«Додаток не має власної бази даних і не нагромаджує таку інформацію (мобільний додаток лише відображає інформацію з реєстрів). В Україні 9,5 млн водійських посвідчень, 6,5 млн з яких відображаються в додатку «Дія», - заявили в міністерстві.

Також 12 травня поліція відкрила провадження за фактом витоку персональних даних громадян на одному з анонімних телеграм-каналів.