SpaceX відправлять людей в космос / Twitter, Elon Mask

Американська компанія SpaceX сьогодні має вивести на орбіту корабель Crew Dragon з астронавтами на борту. У разі успіху місії це буде перший пілотований космічний пуск з території США за майже 10 років.

Читайте такожCNN: Політ "Аполлона-8" врятував 1968 рік, чи врятує нова місія 2020-й?

Ракета Falcon 9 має стартувати з Космічного центру Кеннеді у Флориді. Корабель Crew Dragon будуть пілотувати двоє астронавтів NASA – Боб Бенкен і Даг Херлі, які двічі літали на кораблях Space Shuttle.

Пуск має відбутися о 23:33 за київським часом. SpaceX буде вести онлайн-трансляцію місії.

У NASA цей день називають великим днем для всієї країни, адже американці повертають собі можливість самостійно відправляти людей на орбіту. При цьому роблять це силами приватної компанії.

З моменту закриття програми Space Shuttle США були змушені користуватися сторонніми послугами для своїх космічних місій. NASA купувало місця на російських кораблях «Союз», щоб доставляти своїх астронавтів на МКС.

Пілотований політ SpaceX

Для SpaceX ця місія під назвою Demo-2 дуже важлива, адже її результати дозволять NASA сертифікувати пілотовані польоти Crew Dragon на МКС. У компанії вірять, що їх корабель – одна з найбезпечніших і найпросунутіших систем, коли-небудь побудованих людством. Крім того, програма Crew Dragon дасть підгрунтя для розробки місій на Місяць і Марс.

Пуск має відбутися c комплексу LC-39A увечері 27 травня по Києву. Але в разі виникнення НП передбачені запасні польотні вікна - 30 травня (22:22) і 31 травня (22:00).

Передбачається, що після зльоту перша ступінь ракети Falcon 9 здійснить вертикальну посадку – цією унікальною технологією в SpaceX пишаються особливо сильно.

Скріншот

Пілотований модуль Crew Dragon, своєю чергою, вийде на орбіту і наблизиться до МКС. Екіпаж і контроль польоту проведуть низку тестів корабля. Зокрема – систем життєзабезпечення, двигунів для маневрів, вузлів термоконтролю та іншого.

Корабель здатний виконувати маневри автономно, але під час припасування до орбітальної станції за його маневрами будуть стежити астронавти. Вони зможуть взяти апарат під ручне управління в разі необхідності.

Скріншот

По завершенні місії Crew Dragon автоматично відстикується від МКС разом з астронавтами і після недовгої підготовки увійде в атмосферу Землі.

Капсула має безпечно приводнитись в Атлантичному океані, де її підбере спеціальне судно SpaceX.

Скріншот

На підготовку до місії вплинули реалії 2020 року. Так, астронавтів перед запуском утримують на суворому карантині, щоб вони не заразилися коронавірусом.

Астронавти Crew Dragon

SpaceX відправить у космос легенд сучасної американської астронавтики: 53-річного Дагласа Херлі і 49-річного Роберта Бенкена.

Скріншот

Херлі двічі літав на кораблях Space Shuttle – на шатлі «Індевор» (місія STS-127, 2009 рік) і «Атлантіс» (місія STS-135, 2011). Сумарно він провів у космосі понад 28 діб.

Примітно, що Херлі був пілотом останньої місії в програмі Space Shuttle – після польоту «Атлантіса» запуски шатлів припинилися. Тепер же він став командиром екіпажу нової пілотованої програми.

Бенкен також двічі літав у космос на «шатлах». На його рахунку – дві місії на кораблі «Ендевор» (STS-123 - 2008 рік, STS-130 -2010). За свою космічну кар'єру він провів на орбіті 29 діб.

Підготовка до польоту

У березні минулого року SpaceX успішно провела місію Demo-1, відправивши на МКС Crew Dragon. Єдиним пілотом корабля тоді був манекен на прізвисько Ріплі. Відтоді інженери продовжували підготовку до повноцінного пілотованого пуску.

Кілька тижнів тому було опубліковано відео з астронавтами, які відпрацьовують політ в симуляторі.

SpaceX приділяє величезну увагу безпеці своїх кораблів. У січні компанія випробувала на Crew Dragon систему аварійного катапультування.