Кулеба зауважив, що з 2014 року кібератаки є одним з вимірів агресії РФ / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на Раді безпеки ООН закликав Росію припинити кібератаки з метою дестабілізації інших країн.

Як повідомила прес-служба МЗС, про це він заявив сьогодні під час онлайн-засідання Радбезу ООН за формулою Арріа «Кіберстабільність, запобігання конфліктам та зміцнення спроможностей».

Читайте такожФахівці з кібербезпеки повідомляють про нові атаки на розробників онлайн-ігор

Відео дня

“Україна наполягає: тих, хто цілеспрямовано організовує та втілює кібератаки, необхідно притягати до відповідальності. Ми переконані, що чинне міжнародне право розповсюджується і на кіберпростір. У ньому також діє принцип ненападу однієї держави на іншу”, - заявив Кулеба.

Він зауважив, що з 2014 року кібератаки є одним з вимірів російської агресії проти України, і це змусило нашу державу переосмислити стратегію національної безпеки. За цей час Україна здобула безцінні знання та досвід у протистоянні кіберзагрозам, якими готова охоче ділитися з партнерами.

Глава МЗС поінформував, що протягом 2019 року в Україні були зафіксовані понад 1500 кіберінцидентів на об’єктах критичної інфраструктури. За словами міністра, інші держави також потерпають від такої ворожої поведінки Росії та вважають Кремль відповідальним за кібератаки з використанням новітнього шкідливого програмного забезпечення.

“Ми знаємо, що Росія відповідальна за низку кібероперацій, які використовувалися як політичний інструмент. Коли за допомогою інформаційних та комунікаційних технологій проводилися кампанії з дезінформації, втручання у виборчий процес, кібершпіонаж, кібератаки на критичну інфраструктуру у низці країн у Європі та поза нею”, - заявив міністр.

Кулеба переконаний, що у часи коронавірусної кризи кіберзагрози стають ще більш актуальними. Тому кібербезпека потребує підвищеної уваги.

Також міністр звернув увагу учасників засідання на спроби Росії виставити себе в ООН ініціатором кампаній з посилення міжнародної інформаційної та кібербезпеки: “Будучи державою, яка доведено звинувачується у здійсненні цілеспрямованих кібератак проти об’єктів енергетичної та іншої критичної інфраструктури України, Росія має негайно припинити використання сучасних комп’ютерних технологій з метою дестабілізації та створення криз”.

На завершення промови Кулеба наголосив, що державам-членам ООН необхідно об’єднати зусилля, аби виробити спільні “правила гри”, які допоможуть запобігти будь-яким спробам дискредитувати таке досягнення людства, як сучасні комп’ютерні технології.

Як повідомляв УНІАН, в РНБО після нещодавнього витоку в Telegram пообіцяли посилити захист даних українців.