Лікарі попередили Ротару про можливості інсульту / www.peoples.ru

Ішемічна атака, яку нещодавно пережила українська співачка Софія Ротару, загрожує артистці інсультом.

Про це виданню "КП" повідомило джерело в Уфімській лікарні швидкої медичної допомоги, куди привезли артистку. Він розповів, в якому стані була Софія Михайлівна.

"Співачку доставили до нас на швидкій десь в 21.30 відразу після концерту. У неї була часткова втрата пам'яті, високий тиск, тобто підозра на гостре порушення мозкового кровообігу (інсульт. - Ред.). Ми пацієнтці зробили комп'ютерну томографію перфузії (ця діагностика дозволяє оцінити кровотік у головному мозку на рівні дрібних судин. - Ред.). Вогнищ інсульту не виявили. Враховуючи симптоми, діагноз поставили: "транзиторна ішемічна атака" (порушення кровообігу головного мозку без розвитку гострого інсульту. - Ред.). Вранці на всяк випадок ще зробили Софії Михайлівні МРТ. Побачили множинні вогнища старих мікроінсультів. Як з'ясувалося після розмови з Ротару, вона неправильно приймала деякі свої ліки. А препарати, які борються з тромбами, зовсім не пила. Терапія у неї була підібрана неправильно", - повідомило джерело, зазначивши, що підозри лікарів щодо тромбів не підтвердилися.

Відео дня

Читайте такожСофія Ротару розказала про втрату близької людини (фото)

Як повідомив "КП" доктор медичних наук, невролог Володимир Котов, жінки у віці 70-80 років перебувають у групі ризику.

"Транзиторна ішемічна атака не викликає серйозного пошкодження головного мозку. Але цей стан може бути попередженням, що в найближчі дні або місяці у людини може бути справжній інсульт", - сказав він.

За словами лікаря, Ротару необхідно протягом року берегти себе, звертати увагу на тиск, повністю відмовитися від сигарет і алкоголю, дотримуватися дієти з низьким вмістом жирів. І природно, перейти на більш щадний режим, можливо, відмовитися від перельотів і виснажливих виступів.

Як повідомляв УНІАН, співачка Софія Ротару два дні провела в башкирської реанімації. Але ввечері 27 серпня українську зірку відпустили додому.