Філарет озвучив правильну назву ПЦУ / фото УНИАН

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет (Денисенко) розповів, як правильно потрібно називати новостворену помісну церкву в Україні.
"До речі, зараз розповсюджують невірну назву "ПЦУ" - Православна церква України. Правильно – Українська православна церква. Ми ж не кажемо "Православна церква Росії" чи "Православна церква Болгарії". Це необхідно виправити. Це переклад, і переклад неправильний. Треба говорити правильно – Українська православна церква", - заявив він у інтерв'ю ТСН.

Також Філарет розповів, як держава має повернути Почаївську Лавру та Києво-Печерську Лавру з рук Московського патріархату.

Читайте такожФіларет назвав головну умову, за якої ПЦУ отримає статус патріархату

"Насильство ми відкидаємо одразу, лише законними методами. Рада ухвалила механізм, як громада може перейти до Української православної церкви. Вони повинні, користуючись цим законом, зібрати братію. Якщо вони повинні перереєструватися у Російську православну церкву, а вони не захочуть, тоді вони не матимуть права юридичної особи. А не матимуть права юридичної особи – позбавляться багато чого, зокрема і Лаври. Доведеться. Бог створить умови, і їм доведеться. І я в це вірю і переконаний, що це буде. Бо це святиня українська і мусить належати українській церкві, а не російській",- сказав Філарет.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.