Денісова розповіла про умови тримання українського моряка в російському СІЗО \ facebook.com/denisovaombudsman

Одного з військовополонених українських моряків Володимира Терещенка утримують у холодній аварійній камері, де немає гарячої води.

Читайте такожРосія не надала офіційних даних про стан поранених українських моряків – Геращенко

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Facebook. "Військовополонений український моряк Володимир Терещенко утримується у холодній аварійній камері старого корпусу московського СІЗО «Лефортово», де немає гарячої води. Крім того, він досі не отримав жодного листа від рідних та друзів. Вони пишуть йому вже більш ніж два місяці, по кілька разів на тиждень. Моряку відмовили й у телефонних розмовах", - написала вона.

Український омбудсмен зазначила, що в листі, який вона отримала від російського омбудсмена 26 грудня 2018 року, йдеться про двомісні чисті та нещодавно відремонтовані камери, де є холодильник, телевізор та рукомийник з гарячою водою.

"Ці умови зовсім не схожі на ті, у яких перебуває наш моряк. Тому я звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової та до радника президента РФ, голови Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Михайла Федотова, та розповіла про ці грубі порушення з боку РФ. Попросила посприяти у проведенні перевірки умов утримання українських моряків. У разі, якщо ці умови не відповідають обговореним раніше, - перевести Володимира Терещенка в іншу, більш облаштовану камеру. І, звісно, надати йому можливість здійснення телефонних дзвінків та отримання листів від рідних", - додала Денісова.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». Прокуратура АРК визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими.

15-16 січня Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт захопленим українським військовим до кінця квітня.

26 січня поранених військовополонених моряків перевели в СІЗО «Лефортово».