День всіх закоханих - це свято романтики, кохання та ніжності / фото УНІАН

День Валентина 2019 уже за кілька днів, 14 лютого, будуть відзначати мільйони людей в багатьох країнах світу.

Історія дня Святого Валентина

Історія походження Дня святого Валентина оповита численними легендами й міфами.

Згідно з однією з таких легенд, у 269 році римський імператор Клавдій II прагнув завоювати світ, але для здійснення цього задуму армії не вистачало воїнів. Він був упевнений в тому, що всьому виною родинне життя, на яке солдати витрачають багато часу, а ось самотній чоловік, не обтяжений сімейними справами, буде краще буде битися на полі битви. Тому імператор заборонив чоловікам одружуватися, а жінкам і дівчатам - виходити заміж за улюблених чоловіків.

Відео дня

Але з таким перебігом подій не був згоден простий лікар і священик Валентин. Він співчував нещасним закоханим і потайки від усіх, під покровом ночі освячував шлюб люблячих чоловіків і жінок. Однак незабаром злі правителі дізналися про таємні діяння святого Валентина й його посадили до в'язниці, засудивши до страти. Поки Валентин сидів у в'язниці та чекав виконання вироку, він познайомився з прекрасною донькою наглядача - Юлією й закохався у дівчину. Перед смертю він написав коханій дівчині зізнання в коханні - валентинку, де розповів про свої почуття, і підписав його "Твій Валентин". Прочитано воно було вже після того, як його стратили, а сама страта відбулася 14 лютого 269 року.

Читайте такожЩо подарувати жінці на 14 лютого: підказки за знаком Зодіаку

А ось інша легенда свідчить, що день Святого Валентина виник як пам'ять про римського патриція Валентина, який був таємним християнином і навертав у нову віру своїх слуг. Після того, як він провів обряд вінчання для двох із них, всі троє були затримані вартою. Як представник вищого класу, Валентин зміг уникнути кари, але його слуги такого привілею не мали. Тоді, бажаючи підбадьорити приречених одновірців, Валентин пише їм листи у вигляді червоних сердець, що означають християнську любов. Послання нареченим мала передати сліпа дівчинка, але несподівано до темниці прийшов сам Валентин, який умовив варту відпустити його слуг взамін на його життя. Перед виходом на арену смерті Валентин передав останній лист, освячений вірою й добротою, сліпій дівчинці, яка після цього прозріла і стала красунею.

Достовірно ні про першого, ні про другого Валентина нічого не відомо. Кого саме з мучеників на ім'я Валентин було зараховано до лику святих, сказати точно вже неможливо.

У 1969 році святкування дня пам'яті св. Валентина як загальноцерковного святого було припинено, а ім'я його видалено Римсько-католицькою церквою в ході змін календаря святих, з причини того, що про цього мученика немає ніяких точних відомостей, окрім особистого імені та переказів про усікновення голови мечем.

Вважається, що День святого Валентина існує вже більше 16 століть, але свята Любові відомі з ще більше ранніх часів - з періодів стародавніх язичницьких культур. Наприклад, римляни в середині лютого святкували фестиваль еротизму, званий Lupercalia, на честь богині любові Juno Februata. Коли церква заборонила проведення луперкалій, їм на зміну прийшов День святого Валентина, який також називається Днем усіх закоханих.

Коли день Валентина

День Валентина святкується 14 лютого, і в 2019 році він випадає на четвер. Звичайно, святкувати посеред робочого тижня не дуже зручно, але з іншого боку – це чудовий привід додати романтики і кохання в свої трудові будні.

День Валентина святкується 14 лютого / фото УНІАН

День всіх закоханих - це свято романтики, кохання та ніжності. У цей день прийнято дарувати коханим і дорогим людям квіти, цукерки, повітряні кульки та інші приємні подарунки. Незмінним атрибутом Дня святого Валентина 2019 є валентинки. Валентинки можуть бути як підписаними, так і анонімними.

До речі, існує прикмета, що закохані пари, які зіграли весілля в день Святого Валентина, отримують любов і щастя на довгі роки.

Напевно тому на День Валентина спостерігається ажіотаж серед бажаючих одружитися. Враховуючи це, в День всіх закоханих 14 лютого 2019 року понад 90 відділів реєстрації актів цивільного стану в Україні будуть працювати до опівночі.