Поліцейський умисно перевищив свої повноваження / фото facebook.com/romabra

Поліцейському, який в цивільному одязі бив затриманого активіста, що лежав на землі, повідомили про підозру.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявила заступник директора ДБР Ольга Варченко.

"Слідчі Центрального апарату ДБР повідомили про підозру працівнику Подільського управління поліції Головного управління Нацполіції м. Києва у перевищенні влади або службових повноважень, що супроводжувалося насильством, під час затримання громадських активістів 9 лютого у приміщенні Подільського управління поліції (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України). Процесуальне керівництво кримінального провадження здійснюється Департаментом організації та процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних справ підслідних ДБР", - сказано в дописі.

Відео дня

Вона також повідомила, що за результатами досудового розслідування встановлено, що працівник поліції, ображаючи особисту гідність одного з активістів, умисно вчинив дії, що явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень; та які супроводжувалися насильством.

Читайте такожПобиття активістів С14: в поліції розцінюють як погрозу збір даних про співробітників - волонтер

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відсторонення від посади. 

У разі доведення вини, поліцейському загрожує покарання на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Як повідомило УНІАН джерело в ДБР, підозрюваний займає посаду оперуповноваженого, та намагався уникнути вручення підозри у госпіталі, вдаючи із себе хворого.

Також співрозмовник повідомив, що запобіжний захід підозрюваному обиратиме Шевченківський райсуд Києва 12 лютого.

Як повідомляв УНІАН, в суботу, 9 лютого, поліція затримала кількох учасників акції "Хто замовив Катю Гандзюк". Акцію планували провести під час зустрічі Юлії Тимошенко з виборцями на Контрактовій площі в Києві. Затриманих відпустили, проте конфісковані особисті речі їм не повернули.

Читайте такожВ поліції пояснили свою позицію щодо інциденту на Подолі: сутичку спровокували активісти

Активісти почали вимагати від Подільського райвідділку поліції, щоб їм віддали конфісковане. Однак, правоохоронці застосували силу до людей. На розміщеному відео конфлікту чітко видно, як поліцейські б'ють лежачих і чутно, як один з них кричить «лягай, Бандеро!».

Вже ввечері всіх затриманих активістів відпустили. Державне Бюро розслідувань відкрило провадження з приводу перевищення поліцейськими службових повноважень.

Наступного дня, 10 лютого, начальник київської поліції Андрій Крищенко вибачився за слова свого підлеглого.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що особу правоохоронця, як кричав «лягай, Бандеро!», вже встановлено і готуються пред’явити підозру.