Масляна 2019 в Україні / фото УНІАН

Масляна - одне з найпопулярніших свят у народній культурі. У цей період навіть ті, хто дотримуються церковного календаря, з задоволенням печуть млинці на Масляну і піддаються масовим гулянням.

Насправді ж, Масляна 2019 - це остання підготовча седмиця Великого Посту. Тобто, дата святкування Масляної починається в останній тиждень перед Великим Постом, і закінчується Прощеною неділею.

Масляна в 2019 році

Масляна в 2019 році дата прораховується досить легко, хоч і є "плаваючою" датою. Достатньо відняти від дати Великодня 56 днів: 48 днів Великого посту і безпосередньо тиждень Масляної.

Великдень в 2019 році святкуватимуть 28 квітня, а значить Великий піст розпочнеться 11 березня (за 7 тижнів до Великодня, – ред.). Таким чином, Масляна в 2019 році випадає на 10 березня, а Масляний тиждень починається з 4 березня.

Головна традиція на Масляну - приготування млинців / фото УНІАН

Масляна 2019: традиції

Масляна – це давнє слов'янське свято присвячене кінцю зими і весняному пробудженню природи. Свято прижилося і в православних українців.

Головною традицією на Масляну, яку активно дотримуються сучасні українці, є випічка млинців. Вони символізують сонце.

Крім того, випікають оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки і тістечка. В останній день масляної на столі повинна бути яєчня.

Читайте такожВеликдень 2019: коли відзначається й скільки українці будуть відпочивати (календар)

Весь цей тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середу і Широка Масляна – четвер, п'ятниця, субота і неділя. У перші три дні можна займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припиняються. При цьому кожен день Масляної має свою назву і призначення. У давнину дотримувалися всіх традицій, але сьогодні більшість з них вже забулися.

Понеділок, 4 березня – перший день Масляної – "зустріч". В цей день роблять крижані гірки. У давнину вірили, що чим далі котяться сани і чим голосніше сміх над крижаною горою, тим кращим буде врожай.

Вівторок, 5 березня – "загравання". У цей день заведено заводити веселі ігри і пригощати за організовані веселощі млинцями.

Середа, 6 березня – "лакомка". Всі господині цього дня готують різні смаколики у великих обсягах і прикрашають ними багатий стіл, але млинці, звичайно, залишаються на першому місці.

Четвер, 7 березня – "розгуляй". З цього дня Масляна розгортається у всю широчінь – гуляють з ранку до вечора, водять хороводи, співають пісні.

П'ятницю, 8 березня – "тещині вечірки". Величезна кількість звичаїв у цей день спрямована на прискорення весіль та сприяння молоді в знаходженні собі відповідної пари. Зяті з вечора особисто запрошують у гості своїх тещ – пригощають їх млинцями.

Субота, 9 березня – "посиденьки зовиці". В цей день молода невістка запрошує своїх рідних до себе.

Неділя, 10 березня – "Прощена неділя". В цей день заведено просити вибачення у всіх близьких і ображених за заподіяне зло, за якісь свої проступки. Це дуже світлий день перед початком Великого посту.

З 11 березня гуляння припиняються, оскільки чинності набирає Великий піст, який триватиме до 28 квітня – Великодня.

Масляна 2019: відео