За представника на Євробаченні відповідає "Суспільне телебачення" / фото Tv.ua

У правилах відбору представника від України на пісенний конкурс "Євробачення" потрібно внести зміни, щоб уникнути скандальної ситуації, яка виникла цього року з переможницею співачкою MARUV.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко у ефірі ток-шоу "Ехо України" на телеканалі "Прямий".

Читайте також«Не готова виступати з гаслами»: MARUV розповіла, чому переговори щодо Євробачення провалилися

Відео дня

"Треба, по-перше, робити зміни у самих правилах відбору. Такі зміни, які передбачають обмеження для тих виконавців, які гастролюють на території держави-агресора. Це навіть не в законі, а в правилах відбору. Оскільки "Євробаченням" в Україні займається суспільний мовник. Бо саме "Суспільне телебачення" є членом Європейської мовної спілки, а Європейська мовна спілка проводить цей конкурс. І от вони самі визначають правила відбору. Можуть взагалі без жодних публічних конкурсів просто призначити, можуть провести якийсь вузький експертний конкурс, а можуть із залученням експертів і також широкого голосування. Як вони будуть обирати надалі – це їхня прерогатива, виняткове повноваження", - зазначив чиновник.

За його словами, необхідно чітко передбачити у правилах проведення відбору, що артисти, які гастролюють чи гастролювали на території держави-агресора, не мають права брати участь у відборі до міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення" від України.

"Це ж не якийсь конкурс, де просто учасник чи учасниця беруть участь зі своєю композицією. А це конкурс, який передбачає представника країни, тобто України. І, по суті, такий представник зразу потрапляє під пильний прес уваги з різних боків, він також є і культурним представником, представником нашої культури. Він повинен володіти величезною кількістю питань, він повинен відповідати високому статусу представника країни, а не лише самого себе. І тому виник цей конфлікт навколо цьогорічного відбору", - додав Кириленко.

Він підкреслив, що учасник від України на "Євробаченні" представляє не себе, а країну.

"І тому є складна система відбору. Є багатосторонні договори між "Суспільним телебаченням" і компанією, яка проводить відбір, між "Суспільним телебаченням" і Європейською мовною спілкою. Є правила Європейської мовної спілки, є правила відбору "Суспільного телебачення". І тут ніде не повинно бути жодної прогалини на цьому довгому шляху.

І якщо, як заявило щойно "Суспільне телебачення", конкурс політизований, і внаслідок вимоги суспільства, щоб представник України не гастролював на території держави-агресора, і ймовірний представник відмовляється цю відмову суспільства врахувати, і каже, що я не буду підписувати такий пункт у договорі між мною і "Суспільним телебаченням", – то у "Суспільного телебачення" виникає питання: чи воно суспільне телебачення, чи воно просто повинно поставити галочку і заплющити очі", - підсумував Кириленко.