Що думають українці про скандал навколо перемоги співачки MARUV в національному відборі Євробачення, який вилився у відмову України брати участь у конкурсі.

Відео дня

Влад Троїцький, театральний режисер, засновник фестивалю Гогольfest

Це парадоксальна історія. Моя думка: якщо вже вони MARUV перемогли на цьому конкурсі, ну нехай і їдуть собі. Якщо вже народ відібрав, народ хоче такого легкого порно - welcome. Але зараз навколо цього робиться якийсь хайп, така народна гра: з нічого зробити купу лайна.

Що стосується гастролей MARUV у Росії. Це питання етичного вибору артиста і публіки, яка про це все знала, але голосувала. Значить, це сигнал, що людей, для яких це не має значення, - велика кількість. Коли навколо цього робиться скандал, ці люди відчувають себе скривдженими. Відповідно, накопичуються якісь протестні настрої.

Наприклад, для себе ми зробили однозначний вибір: ми в Росії не граємо. Це наша позиція. Але звинувачувати людей, для яких це єдиний спосіб заробітку, у мене язик не повертається.

У мене в таких випадках завжди в голові закриття Липецької кондитерської фабрики у 2017 році. Не у 2014-му, не у 2015-му. Не після Іловайська і Дебальцевого, а набагато пізніше. І це стосується всіх.

Андрій Кокотюха, письменник, кіносценарист

Я не знайомий із творчістю цього колективу. І моя думка однозначна: на ворожій території не можна не лише виступати, але навіть просто бувати в особистих справах під час війни. Якщо ви, звісно, не наш розвідник.

Ірена Карпа, перший секретар з питань культури посольства України у Франції, письменниця, лідер гурту Qarpa

Я ніде в Європі не бачила такого ажіотажу, як в Україні. У нас же це прямо Оскар, помножений на Греммі. Не знаю, навіщо туди йдуть хороші музиканти, на зразок Brunettes Shoot Blonds, якщо сам конкурс - це естрадний формат минулого століття.

Сумно, що в нас усе це отримує ще й політичне забарвлення. І тепер співачка, яка не поїде до Ізраїлю, стала просто великомученицею ватного світу. А нормальний світ, замість того, щоб знизати плечима, що і шоу бюджетне, і пісня не мегахіт, і аудиторія голосування в Європі - це жінки старшого віку, яких лише дратують довгі ноги стриптизерок, починає плюватися піною в дусі екзальтованих радикалів.

Люди, та забийте. У Франції, наприклад, ні в яких новинах цей конкурс навіть не згадують.

Ірина Медушевська, блогер

Це національний відбір. Людей попросили висловитися. Кожен, хто зателефонував або відправив есемеску, заплатив 7 грн. Людям сподобався ось цей номер. І що тепер? Хто їм поверне гроші? Це якесь обдурювання. Так не можна робити. Домовлятися потрібно на березі.

Я зараз вдарюся в конспірологію, але мені вже здається, що це якась проросійська провокація. Тому що, як я дізналася, у цій дівчинки солістки MARUV Анни Корсун свого часу тренером на Голосі країни був російський співак Сергій Лазарєв. Зрозуміло ж, це зроблено, щоб вона там з ним під камери пообнімалися, мовляв, війни в Україні немає, це громадянський конфлікт і все таке.

Це все дуже недобре пахне. Хтось точно все це знав, і хтось на це повівся.

І що ми отримали? Тепер в РФ підніметься хвиля: мовляв, ось ці кляті бандерівці знову розіп'яли дівчинку в трусиках. Тому мені здається, що все це провокація. І виглядає це жахливо.

Сергій Рибік, клубний МС, гастроблогер

MARUV - затребувана співачка. І те, що за неї проголосувало море телеглядачів, тому доказ.

А що стосується гастролей у Росії, то потрібно заздалегідь оголошувати правила гри: мовляв, ті, хто гастролює в Росії, до відбору на Євробачення не допускаються. А так виходить, що Maruv вже однією ногою українська переможниця, а їй починають викручувати руки.

Ольга Герасим'юк, телеведуча, перший заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення

Все, що відбувається навколо цього конкурсу, - історія про війну, що триває вже п'ять років, і про людей, які дуже змінилися і не змінилися зовсім.

Культурою потрібно займатися. І не лише заборонами, чим усі захопилися. І не лише тоді, коли в черговий раз десь ппалахне.

Представляти Україну повинні ті, хто її любить, хто мислить і хто за неї переживає. А співати можуть усі. Як і птахи.

Влад Фісун, ведучий Радіо Аристократи, діджей

Як людина, яка всерйоз захоплюється музикою, я за музичними конкурсами, хіт-парадами та іншими змаганнями не стежу. До гнітючого факту того, що багато наших поп-артистів веселять аудиторію країни-агресора, я лише можу додати рекомендацію подивитися графіки наших техно-діячів, там, мені здається, ще густіше.

Соломія Витвицька, ведуча ТСН на 1+1

Євробачення давно має політичний присмак. І зрозуміло, що українку, яка виступає у країні-агресорі, журналісти з цієї країни на прес-конференції про це будуть питати. І знову буде привід просувати версію про громадянську війну. І це все в той час, коли на фронті щодня гинуть наші солдати, а Україна використовує всі міжнародні майданчики, щоб говорити про війну, розв'язану Росією, і закликати світ до підтримки.

З іншого боку, у правилах нацвідбору немає ніяких заборон на виступи за поребриком. І незрозуміло, чи конкурсанти завжди підписували угоду з переліком суворих обмежень, чи це якась - то нова версія угоди? Виходить, українці проголосували і підтримали MARUV А хтось буде вибирати іншогопредставника. Недемократичненько якось виходить.

Володимир Тихий, кінорежисер

Я не дивився це шоу, бо не цікавлюся музикою подібного жанру.

Але потрібно розуміти, що існує величезне крило української естради, яке заробляє гроші у Росії. І водночас Росія заробляє непогані гроші на нашому ринку. Тому, коли в Україні обмежили продаж, наприклад, російського кінотелеконтенту, то прибуток російських виробників впав більше ніж на 30%.

Тому, думаю, вони не будуть здаватися і зроблять все можливе, щоб цей ринок повернути. Схожа ситуація і з естрадою.

Більше того, ще варто розібратися і з смс-голосуванням. Чому так активно голосували саме за, умовно кажучи, ватних учасників.

Як повідомляв УНІАН, Україна не буде брати участь у міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення-2019». НСТУ, як і кожен рік, запропонувала переможця національного відбору, співачці MARUV, укласти договір для представлення України на пісенному конкурсі, однак після переговорів MARUV відмовилася підписувати договір. Телерадіокомпанія по черзі звернулася до фіналістів, які зайняли друге та третє місця за результатами відбору, але гурти Freedom Jazz і Kazka також відмовилися від участі в «Євробаченні-2019».

В НСТУ зазначили, що нинішній відбір «виявив і привернув увагу суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні: зв'язках артистів з шоу-бізнесом на території держави-агресора, які і на п'ятому році військового конфлікту все ще залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт прийнятний, а в іншій частині викликає обурення і неприйняття». Також в НСТУ нагадали, що законами України не передбачено жодних обмежень щодо роботи артистів на території РФ, незважаючи на великий суспільний запит на врегулювання цієї ситуації.

Більше читайте у свіжому номері журналу НВ - №7 від 28 лютого 2019